Andres Reimer • 25. märts 1999 kell 22:00

Eesti sõdurid on valmis

Kümnemeheline eesti sõdurite allüksus asuks Kosovos tegutsema sõjaväepolitsei või sideüksuse koosseisus sõjategevuse teises faasis, kui NATO Eestit osalema kutsub, ütles tundmatuks jääda soovinud valitsusametnik eile. «NATO ei vaja jalaväge, vaid toetusüksusi,» lisas ta.

Eesti sõdurite kuuekuuline osalemine Balkani poolsaare pingekoldes maksaks 6--7 miljonit krooni.

Kaitsejõudude peastaabi rahvusvahelise koostöö osakonna juhataja kolonel Märt Tiru ütles, et ta on juba määratlenud kaitseväelased, kelle seast valitakse allüksuse liikmed. «Sõtta minevad mehed valitakse elukutseliste sõjaväelaste seast, sest Eesti seadused ei luba rahvusvahelistesse rahutagamisoperatsioonidesse saata ajateenijaid,» lisas Tiru.

Kosovost evakueeriti nädala alguses Makedooniasse kõik OSCE vaatlejad, kaasa arvatud kolm eestlast. Makedoonia lõunaosas Ohride linnas peatuv sõjaväearst Siim Sikk ütles eile õhtul, et kuuleb uudiseid sõjast vaid telekanali CNN vahendusel. «Meil on siin rahulik,» kinnitas ta veerand tundi pärast informatsiooni tulevahetuse kohta Makedoonia pealinnas Skopjes.

«Ootame kojupääsu,» kinnitas Sikk. Tema andmetel peaksid eestlased koju saama järgmisel nädalal.

NATO polnud eilseni teatanud soovist kaasata Jugoslaavia-vastasesse sõjategevusse Eestit ja teisi blokiväliseid koostööpartnereid.

«Pean vähetõenäoliseks, et NATO kutsub Eestit osalema sõjategevuse I faasis, kui toimuvad õhurünnakud,» ütles kaitseministeeriumi rahvusvahelise koostöö osakonna juhataja Lauri Lindström.

Eesti ettevõtjad kardavad Kosovo konflikti laienemist ja kahju äritegevusele. Praegu pole sõda ettevõtteid mõjutanud, sest Jugoslaavia osatähtsus Eesti kaubavahetuses on väike. Eelmisel aastal müüsid Eesti ettevõtjad Jugoslaaviasse veidi rohkem kui 4 miljoni krooni väärtuses peamiselt turvast ja petrooleumi. Jugoslaaviast veeti Eestisse üle 7 miljoni krooni eest peamiselt puu- ja juurvilju.

«Mina ise hoian hinge kinni, et see konflikt ei laieneks,» ütles aktsiaseltsi ABC Grupp juhatuse esimees Jüri Vips. «Kui on militaarse mõtlemisega inimesed, kellel on adekvaatne maailmataju kadunud, siis võivad nad päris palju kurja teha.»

ETK Hulgi juht Ants Tammistu ütles, et nende firma on importinud Läti kaudu Jugoslaavia naabermaalt Horvaatiast eelmisel aastal 4,6 miljoni krooni eest maitseaineid ja pakisuppi ega tunne sõja mõju äritegevusele. «ETK Hulgi miljardikroonise aastakäibe juures jäävad Jugoslaaviaga seotud tarned nii väikesteks, et mul on raske neid esimesel hetkel meenutada,» lisas Tammistu.

Koiteli patendi- ja kaubamärgi büroo omanik Heino Koitel ütles, et kriisi tõttu jäi tal pooleli Jugoslaavia patendiettevõtte esitatud paari kaubamärgi Eestis registreerimine, mis rahalises väärtuses ei ületa paarikümmend tuhandet krooni.

Mart Siimanni valitsus andis enne lahkumist kaitse-, välis- ja rahandusministeeriumile korralduse ette valmistada kuni 40mehelise jalaväeüksuse saatmine Jugoslaavia- vastasesse sõjategevusse.

Välisminister Toomas Hendrik Ilves teatas eile, et peab NATO otsust Jugoslaaviat rünnata õigeks. «NATO selline käitumine inimsusevastaste kuritegude tõkestamisel on oodatud,» ütles ta.

Hetkel kuum