Deutsche Telekom -- tõeline rahvaaktsia

Deutsche Telekomi aktsia tuli müügile suure reklaamikampaania saatel, mis andis häid tulemusi. Kokku ostis aktsiaid 1,9 miljonit sakslast, mis tegi Deutsche Telekomist ühtlasi kõigi aegade suurima aktsiaemissiooni.

Pärast kursitõusu 1996. aasta sügisel valmistas telekomi aktsia kaua aega pettumust. Investeerijad olid ebakindlad ega teadnud, mida toob Euroopa Liidus telekommunikatsioonituru avanemine 1. jaanuaril 1998. aastal ja kuidas see võib mõjutada aktsiakurssi. Turu avanemise järel selgus, et see tõesti ei mõjunud Deutsche Telekomile kõige paremini, kuid aktsiakurssi see sellele vaatamata eriliselt ei mõjutanud.

Ainuüksi möödunud talve jooksul on aktsia tõusnud 60%, mis ühe analüütiku sõnul ei kajasta aga ei Deutsche Telekomi tugevust ega kasvanud rahvusvahelist huvi selle vastu.

Üks põhjusi on hoopis selles, et investorid on vahetanud varasemad lemmikaktsiad -- tarkvarafirma SAP ja masinatööstuskontsern Mannesmann -- Deutsche Telekomi aktsia vastu. Kuid on veel teinegi seletus Deutsche Telekomi aktsia tõusule. Nimelt on Saksa kasvubörsil Uued Turud tõusnud mitu korda väikeste telekommunikatsioonifirmade Mobilcom ja Teldafax aktsia kurss. Et suured fondid pole saanud nende aktsiaid osta, siis on nad pidanud piirduma Deutsche Telekomi aktsia ostmisega, mis on selle kursi üles ajanud.

Deutsche Telekomi eelmise aasta kasumiks ennustatakse 33,6--35,2 mld Eesti krooni. Aga sellega on ka head ajad läbi, ennustavad analüütikud. Konkurentsi kasv Euroopa liberaliseeruval telekommunikatsiooniturul surub hindu alla ja telekom ei suuda seda piisavalt kompenseerida uute toodetega, nagu Internet, või uute turgudega, ehkki Deutsche Telekom on juba asunud tegutsema Ida-Euroopa riikide telekommunikatsiooniturul.

Hinnasurve algas eelmisel suvel, kui konkurendid pakkusid Deutsche Telekomist 30--40% odavamaid kodumaiste ja rahvusvaheliste kõnede tariife. Telekom on kogu aeg hinda järele andnud, kuid ise initsiatiivi haarata pole suutnud. Selle tagajärjel on Deutsche Telekom ühe aastaga kaotanud üle 30% kohalike kõnede turust.

Autor: ÄP

Hetkel kuum