ÄP fototoimetus • 14. aprill 1999 kell 22:00

Jaapan on toibumas

Jaapani tööpuudus on pärastsõjaaja kõrgeimal tasemel, mis tekitab küsimuse, kas majanduse konjunktuuri madalseis on juba ületatud. Jaapani majandusplaneerimise direktoraadi juhataja Taichi Sakaya sõnul on viimased majandusnäitajad siiski kardetust hullemad. «Viimane statistika näitab, et Jaapani majandusel on keeruline tõusuteele asuda,» ütles ta.

Siiski tuleb majanduselt ka positiivseid signaale. Majanduskliima paranemist tõendavad Tokyo börsiindeksi tänavune 15% tõus, ettevõtjate seas kasvanud tulevikuusk, pankrottide vähenemine, majaostude kasv, ehitusfirmade tellimuste suurenemine, pankade toibumine. Osa analüütikuid seostab seda valitsuse 7000 mld kroonise majanduse stimuleerimispaketi mõjuga, mis võib peagi kaduda. 13 majandusuuringufirmat on seisukohal, et selle aasta SKT ei kasva 0,5%, nagu arvab valitsus, vaid kahaneb 0,8%.

Valitsus loodab, et majanduse reorganiseerimine ja liberaliseerimine viib aprillis alanud eelarveaastal majanduse tõusuteele. Mullu kiitis valitsus heaks ligi 300 majandussektori liberaliseerimise kava ja uue majandusaasta eelarve lubab nii majandusele kui reamaksumaksjale olulisi maksusoodustusi.

Jaapani majanduses on käimas suured struktuurimuutused ja rentaabluse suurendamine. Selle ja pankrottide tagajärg on peaaegu iga neljanda töötaja koondamine. Tööta on üle 3 mln jaapanlase, kes moodustavad töövõimelisest rahvastikust 4,6%. Jaapani ajaleht Nihon Kenzai Shimbun väidab, et firmades on 5,6 mln töölist üle.

Autor: ÄP

Hetkel kuum