ÄP fototoimetus • 18. aprill 1999 kell 22:00

Majanduskasvu aeglustumine ajutine

Budapesti pank on selle aasta majanduskasvu ennustust alandanud 5,1%-lt 3,5--4%-le, kuid peab seda trendi ajutiseks. Panga peaökonomisti Peter Bihari hinnangul jätkub sel aastal kaubandusbilansi ja jooksevkonto defitsiidi kasv, kuid need jäävad «talutavuse piiridesse».

Budapesti panga prognoosi kohaselt kasvab väliskaubandusbilansi puudujääk mulluselt 2,7 mld dollarilt 3,4--3,7 miljardile ning jooksevkonto defitsiit 2,2 mld dollarilt 2,9 miljardile. Bihari sõnul aitasid 1998. a otsesed välisinvesteeringud katta umbes kaks kolmandikku impordist, kuid tänavu ainult pool. «Ülejäänu tuleb finantseerida kas suuremate välislaenude või portfellinvesteeringutega. Järelikult on ülimalt tähtis taastada välisinvestorite usaldus,» lisas ta. Investorite usaldust lisavate abinõude seas mainis ta intressimäärade kõrgel hoidmist, valitsuse usaldusväärset majanduspoliitikat ning forindi liugkursimehhanismi säilitamist.

Ungari aastainflatsiooniks ennustab Budapesti pank 9,6%, võrreldes 1998. a 14,3 protsendiga. Valitsuse prognoos on 9%.

SEBi analüütik Ando Muldre oletab, et ELi kahaneva nõudluse tõttu võib kahaneda Ungari eksport, ent selle peaks tasakaalustama jätkuvalt tugev kodumaine nõudlus. Ta lisab, et koos Eestiga on Ungari üks paremini ettevalmistatud riike ELi astumiseks.

Autor: ÄP

Hetkel kuum