Investorid usuvad hinnatõusu

Äripäeva vahendatud maaklerite prognoosid Tallinna börsi arengu kohta järgmise kaheksa ja poole kuu jooksul viisid suurema osa aktsiate hinnad eile tublisti ülespoole. Telekomi aktsia nõrkus hoidis ÄP indeksi siiski paigal -- päevaga vaid +0,02%, 341,30 punktile.

Vaatamata prognoosi põhjustatud elevusele jäi kauplemine börsil siiski loiuks ja börsisüsteemi päevakäive ulatus registreeritud 182 tehingus tagasihoidliku 12,61 miljoni kroonini.

Eile oli edukaim börsil pangasektor, mis prognooside järgi peaks seda olema ka aasta lõpuks. Pangasektori kolm aktsiat tegid eile keskmiselt 2,2% tõusu. Edukaim oli 4,6 protsendiga Optiva Panga aktsia, järgnes 3,4 protsendiga Ühispanga aktsia ja 1,8 protsendiga Hansapanga aktsia.

Halva üllatusena liikus positiivselt meelestatud turul langussuunas Telekomi aktsia, jätkates nii viimastel päevadel välja kujunenud trendi. Eilne kauplemise liider (35 tehingut ja käive 4,66 mln kr) Telekomi aktsia kukkus päevaga 1,42%.

On selge, et Eestis eile erilist huvi Telekomi aktsia vastu polnud, sest kes siis ikka soovib osta aktsiat, mis prognooside kohaselt ei luba turu teiste liideraktsiatega samaväärset teenistust. Huvitav on, et langus kestis ka Londonis, mis ei tohiks Eesti maaklerite ütlustest kuigivõrd mõjutatud olla. Seega on karta, et Telekomi langus võib järgnevatel päevadel kesta. Arvata võib, et tugevam vastupanu tekib kindlasti 100 kr tasemel.

Täna lisab kindlasti ärevust eilne Helsingi börsi rohkem kui 4protsendine kukkumine. Kardetakse, et sellel võib mõju olla ka Eesti aktsiaturule. Kuna Helsingi börsi viis langusele sealne liideraktsia Nokia, mis oli mõjutatud öisest kukkumisest Ühendriikides NASDAQil, ja arvestades, et Tallinna börsi ainus tehnoloogiaaktsia Pennu on suhteliselt vähetähtis tegija, pole otsene mõju kuigi tõenäoline. Kahtlemata annab kukkumine NASDAQil aga märku kainenemisest USA aktsiaturgudel, mis võib kanduda ka mujale.

Hetkel kuum