ÄP fototoimetus • 21. aprill 1999 kell 22:00

Tööstustoodangu müük suurenes märtsis

Müügi suurenemine märtsis annab Ühispanga makroanalüütiku Marek Lepametsa sõnul tunnistust üldise majandusliku seisu paranemisest. Ta ütles, et seoses pangalaenude odavnemisega tulevad enne sügist turule pankrotistunud ettevõtete asemele uued tegijad.

«Müügi vähenemise võrreldes möödunud aastaga põhjustas peamiselt idaturu kriisist tulenev ekspordi vähenemine,» lausus Lepamets. «Täna on ettevõtted hakanud end kohandama lääne turu jaoks.»

ASi Ühinenud Meiereid pressiesindaja Ene Nobel ütles, et läbimüügi pealt on näha, et hinnatundlike ostjate osakaal on suurenenud. Mitmed piimatööstusettevõtted on läinud üle odavamate kilepakendite kasutamisele, lisas ta.

Ühinenud Meiereide eksport on Nobeli sõnul vähenenud 60 protsendile toodangumahust, eelmisel aastal moodustas eksport kuni 80 protsenti toodangust.

Esimese kvartali tööstustoodangu müük oli 11,4 protsenti väiksem kui eelmise aasta samal ajal. Ehitusmaterjalide tootmises vähenes toodangu müük võrreldes eelmise aasta märtsiga üle kolmandiku. Töötleva tööstuse toodangu müügi vähenemist mõjutas oluliselt toiduaine- ja joogitööstuse müügi kahanemine viiendiku võrra.

Toodangu müük vähenes võrreldes eelmise aasta märtsiga kõigis tööstusharudes peale naha- ja puidutöötlemise, raadioaparatuuri-, täppisinstrumentide ja mööblitootmise.

Autor: ÄP

Hetkel kuum