Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  1998. aasta edukaim oli Merko Ehitus

  Kuigi 1999. aasta on õige varsti kestnud juba neli kuud, pole ehk päris mõttetu visata veel kord pilk möödunud aastasse. Antud juhul siis Tallinna börsi tööstusettevõtete majandustulemustele.
  Tallinna börsil 1998. aasta lõpus noteeritud ettevõtete kogukasum, tegelikult siis kogukahjum oli 110,6 mln krooni. Võrreldes 1997. aastaga oli tagasiminek selles osas koguni 421,8 mln kr.
  Vaatamata hirmuäratavatele koondnäitajatele lõpetas ca 70% tööstusettevõtetest möödunud aasta siiski kasumiga. Üldiselt saabki firmad kasumi teenimise poolelt jaotada kolme gruppi ehk siis edukad (kasum 16--48 mln kr), keskmikud (0--11) ja ebaedukad (kahjumis).
  Käibe poolelt oli pilt mõnevõrra ilusam, sest vaatamata teise poolaasta tõsisele kriisile tööstuses kasvatati koondkäivet aastaga rohkem kui miljardi krooni võrra, 5,795 miljardi kroonini.
  Suurima hüppe on teinud kahe ehitusfirma käibed. Kuid teada on, et ehitusturule jõuab kriis mõningase hilinemisega ja käesolev aasta tuleb Merkole ja EMV-le kindlasti palju keerulisem. Protsentuaalselt suurima käibehüppe (287%) tegi Tallinna külmhoone, kuid suure osa andis siin ASide Jäälill ja Piimar ühendamine kontserni.
  Börsiväärtuselt juhivad edetabelit Eesti tööstuses tuntud tegijad ja tööstussektori tunnustatud liidrid Saku õlletehas ja Norma. Siinjuures tasub märkida, et ühelt näitajalt on Saku toodud 14 ettevõtte hulgas ainulaadne -- nimelt pole tal mitte sendi eest võlakohustusi finantsinstitutsioonidele ja pikaajalised kohustused puuduvad üldse.
  Norma on selles osas omanike survel viimase aastaga tugevasti arenenud ja oma kapitalistruktuuri tugevalt võõrvahendite osakaalu suurenemise suunas kallutanud.
  Merko Ehitus kuulub mitmes kategoorias edetabelite etteotsa ning kõiki plusse ja miinuseid arvestades võib pidada teda vabalt möödunud aasta edukaimaks ja suurima arengu teinud ettevõtteks. Vaadake ise: kasumilt III, käibelt II, turukapitalisatsioonilt III, varade kasvult I, omakapitali kasvult II. Kõik see ei säästnud aga ka Merko aktsiat 55% kukkumisest möödunud aastal. Tänavune aasta on Merko aktsiale alanud aga 2,4kordse tõusuga.
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturg lõpetas jaanuari kasumiga
Wall Street lõpetas tugeva jaanuari suurema kasumiga. Nüüd paljud investorid loodavad, et Föderaalreserv võtab vastu otsuse tõsta mõneks ajaks viimast korda intressimäära.
Wall Street lõpetas tugeva jaanuari suurema kasumiga. Nüüd paljud investorid loodavad, et Föderaalreserv võtab vastu otsuse tõsta mõneks ajaks viimast korda intressimäära.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Kaitsepiirangud ei lase Ida-Virumaal omavalitsuste hooneid renoveerida
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.

Olulisemad uudised

Nulliring: palk tõuseb, aga poodi see raha ei jõua
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.