• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  1998. aasta edukaim oli Merko Ehitus

  Kuigi 1999. aasta on õige varsti kestnud juba neli kuud, pole ehk päris mõttetu visata veel kord pilk möödunud aastasse. Antud juhul siis Tallinna börsi tööstusettevõtete majandustulemustele.
  Tallinna börsil 1998. aasta lõpus noteeritud ettevõtete kogukasum, tegelikult siis kogukahjum oli 110,6 mln krooni. Võrreldes 1997. aastaga oli tagasiminek selles osas koguni 421,8 mln kr.
  Vaatamata hirmuäratavatele koondnäitajatele lõpetas ca 70% tööstusettevõtetest möödunud aasta siiski kasumiga. Üldiselt saabki firmad kasumi teenimise poolelt jaotada kolme gruppi ehk siis edukad (kasum 16--48 mln kr), keskmikud (0--11) ja ebaedukad (kahjumis).
  Käibe poolelt oli pilt mõnevõrra ilusam, sest vaatamata teise poolaasta tõsisele kriisile tööstuses kasvatati koondkäivet aastaga rohkem kui miljardi krooni võrra, 5,795 miljardi kroonini.
  Suurima hüppe on teinud kahe ehitusfirma käibed. Kuid teada on, et ehitusturule jõuab kriis mõningase hilinemisega ja käesolev aasta tuleb Merkole ja EMV-le kindlasti palju keerulisem. Protsentuaalselt suurima käibehüppe (287%) tegi Tallinna külmhoone, kuid suure osa andis siin ASide Jäälill ja Piimar ühendamine kontserni.
  Börsiväärtuselt juhivad edetabelit Eesti tööstuses tuntud tegijad ja tööstussektori tunnustatud liidrid Saku õlletehas ja Norma. Siinjuures tasub märkida, et ühelt näitajalt on Saku toodud 14 ettevõtte hulgas ainulaadne -- nimelt pole tal mitte sendi eest võlakohustusi finantsinstitutsioonidele ja pikaajalised kohustused puuduvad üldse.
  Norma on selles osas omanike survel viimase aastaga tugevasti arenenud ja oma kapitalistruktuuri tugevalt võõrvahendite osakaalu suurenemise suunas kallutanud.
  Merko Ehitus kuulub mitmes kategoorias edetabelite etteotsa ning kõiki plusse ja miinuseid arvestades võib pidada teda vabalt möödunud aasta edukaimaks ja suurima arengu teinud ettevõtteks. Vaadake ise: kasumilt III, käibelt II, turukapitalisatsioonilt III, varade kasvult I, omakapitali kasvult II. Kõik see ei säästnud aga ka Merko aktsiat 55% kukkumisest möödunud aastal. Tänavune aasta on Merko aktsiale alanud aga 2,4kordse tõusuga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Heade tulemuste hooaeg jätkub: S&P tõusis viiendat päeva järjest
Heade majandustulemuste tõukel liikus S&P 500 aktsiaindeks täna viiendat päeva järjest kõrgemale, tõustes 0,74% ja jäädes vaid poole protsendi kaugusele rekordist.
Heade majandustulemuste tõukel liikus S&P 500 aktsiaindeks täna viiendat päeva järjest kõrgemale, tõustes 0,74% ja jäädes vaid poole protsendi kaugusele rekordist.
Päikesepargid võivad kõrge elektrihinna tõttu magusast toetusest varem ilma jääda Mõjutatud on ka Enefit Green
Eestisse on viimastel aastatel juurde kerkinud hulgaliselt päikesepaneelide kobarparke, mis saavad kõrgete elektrihindade taustal väga soodsat toetust. Nüüd plaanib Elering toetuseperioodi lühemaks lõigata, millega kobarparkide omanikud sugugi nõus ei taha olla.
Eestisse on viimastel aastatel juurde kerkinud hulgaliselt päikesepaneelide kobarparke, mis saavad kõrgete elektrihindade taustal väga soodsat toetust. Nüüd plaanib Elering toetuseperioodi lühemaks lõigata, millega kobarparkide omanikud sugugi nõus ei taha olla.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.