ÄP fototoimetus • 22. aprill 1999 kell 22:00

Sisetehingud teevad kahju panga mainele

Kolme MeritaNordbankeni Rootsis töötavat aktsiamaaklerit kahtlustatakse sisetehingus seoses Rootsi turvafirma Securitase ja Ameerika Pinkertoni tehinguga kaks kuud tagasi. «Info kuriteokahtluste kohta teeb meid väga kurvaks. Siiski peab meelde tuletama, et maaklereid pole veel süüdi tunnistatud,» ütles MeritaNordbankeni infojuht Lars Thalén. Ta ei soovi asja lähemalt kommenteerida, kuid tunnistab, et sellised juhtumid kahjustavad panga mainet isegi juhul, kui maaklerite õigusrikkumine tõestust ei leia.

Securitase juhtum on suurim Rootsis päevavalgele tulnud sisetehing, milles on kokku kümme kahtlusalust -- üks Den norske Banki ja kolm MeritaNorbankeni maaklerit ning kuus varahaldusfirma Matteus töötajat. Securitas ostis Pinkertoni veebruari lõpus, info tehingu kohta lekkis turgudele aga varem.

Nüüdne sisetehingukahtlus MeritaNordbankeni suhtes on juba teine lühikese aja jooksul. Veebruari algul selgus, et üks Norbanken Investi maakler oli seadusevastaste tehingutega kaotanud 520 miljonit Eesti krooni panga raha ning teda süüdistatakse petmises. Lars Thalén ei usu, et juhtumid on omavahel seotud. Tegemist olevat vaid õnnetu kokkusattumusega.

Seoses sisetehingute avastamisega on pangas käimas laialdane sisemine uuring, mis peagi valmib. Selle alusel teeb pank vajaduse korral muudatusi oma turvasüsteemides.

Autor: ÄP

Hetkel kuum