Tõnis Oja • 10. mai 1999 kell 22:00

Eurol on taas nõrkusperiood

Euro kurss langes eile juba teist tööpäeva järjest, sest õnnetu USA raketitabamus Hiina saatkonnahoonele lükkas rahu saavutamise võimaluse regioonis taas kaugemale. Samas kerkisid Wall Streetil aktsiate hinnad ja võlakirjade tulusus. Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetas reedel uuel rekordtasemel. USA riiklike 10aastase lunastamistähtajaga võlakirjade ja Saksamaa analoogiliste võlakirjade tulususe vahe on sel aastal kahekordistunud ning ulatus reedel 162 baaspunktini, mis on viimase kümne aasta suurim.

Kuna Ameerika Ühendriikide majandus on selle aasta esimese kvartali jooksul arenenud eurotsooni majandusest kiiremini, on ka inflatsiooniline surve rahaliidu liikmesriikide majandusele väiksem, mis omakorda ongi surunud Euroopa võlakirjade tulususe alla. Investoreid huvitab aga eelkõige tulu kasvatamine, mistõttu ka huvi dollaripõhjaliste väärtpaberite ja dollarite vastu järjest kasvab. Tasakaalustavaks faktoriks on aga euro madal kurss käesoleval momendil. Oma sünnist saati (selle aasta algul) on euro nõrgenenud dollari suhtes umbes 8 protsenti. Võimalikud halvad uudised teiseltpoolt Atlandi ookeani (näiteks ülehinnatud aktsiate tugev korrektsioon) hoiab investorite huvisfääris ka Euroopa ühisraha.

Hetkel kuum