11. mai 1999 kell 22:00

Ootamatu maksurisk ohustab Tallinna Sadama kasumit

Nõukogu arutas eile uue juhatuse esitatud infot ettevõttes avastatud maksuriskist, mis seab kahtluse alla sadama 1998. aasta esialgsed majandustulemused ning ka tänavuse aasta esimese kvartali tulemused, teatas Ruben.

Maksurisk on Rubeni sõnul tekkinud seoses kaubatasu käibemaksuga perioodil september 1996 -- aprill 1999.

Tallinna Sadama finantsdirektor ja endine juhatuse liige Märt Tomson kinnitas, et juhatus ei püüdnud tekkinud maksuriski nõukogu eest varjata. Uue nõukogu ametisse astumisel tekkis ettevõtte juhatusel tema sõnul esimene võimalus sellest nõukogu teavitada.

Tomsoni sõnul tekkis Tallinna Sadamal 60 mln kroonine maksurisk seoses rahandusministeeriumi määruste, mis lubavad käibemaksu 0-määra, eri tõlgendustega.

Ettevõtte juhatus oli tekkinud arusaamatusest käibemaksu tasumisel teavitanud rahandusministeeriumi ja audiitoreid, et saada olukorrale õiguslik hinnang. Tänavu aprillis sai juhatus ministeeriumilt vastuse, mis ei eitanud käibemaksu määramisel eri tõlgenduste võimalust, märkis Tomson. Ta kinnitas, et juhatusel ei olnud kavatsust maksuriski nõukogu eest varjata.

Tallinna Sadama eelmise aasta auditeerimata 160 mln kroonine kasum võib seega väheneda 60 mln krooni võrra.

Nõukogu volitas juhatust jätkama majandustulemuste täiendavat ekspertiisi ning jättis esimese kvartali majandustulemused kuni asjaolude täpsustumiseni kinnitamata.

Autor: BNS

Hetkel kuum