Kristina Traks • 17. mai 1999 kell 22:00

Lacto jätab väikestele tootjatele piima eest maksmata

OÜ Kelko juhataja Rein Järviste ütles, et osa piimatootjaid said Lactost viimati piimaraha eelmisel sügisel. «Lacto meeste enda jutu järgi nad piimarahade arvel ei ehita, aga kuhu see raha siis kaob,» ütles Järviste.

Paarikümmet lüpsilehma pidava Ristimati talu peremees Mati Radiko ütles, et viimane rahaülekanne Lactost tuli oktoobris. «Küsisime neilt, miks nad ei maksa, ja vastus oli, et nad hakkavad juba novembri raha üle kandma,» rääkis Radiko.

TÜ Haimre Mõis juhataja Nuudo Ainumäe sõnul venib maksmine tootjatele igal pool, mitte ainult Lactos. «Eks tuleb käia oma raha nõudmas, vaikselt oodates ei saa midagi,» ütles ta.

Suurematele piimatootjatele maksab Lacto riigigarantiiga faktooringuskeemi kasutades.

Rapla maakonna maksuameti direktori kohusetäitja Reeli Kaaruse sõnul kurdavad piimatootjad, et nad ei saa makse maksta, sest pole Lactost piimaraha kätte saanud. «Mõned on isegi pakkunud, et toovad meile piima,» ütles Kaarus. «Ju Lacto meestel sellepärast raha pole, et nad praegu tööstust ehitavad.» Tema sõnul on maksuamet suuremate võlglastega saanud kokkuleppele võlgade ajatamise osas ning pankrotti ajamist püütakse siiski vältida.

ASi Lacto varumisdirektor Väino Antons vastas küsimusele, et miks Lacto sügisest saadik pole osale piimatootjatele piima eest maksnud, et ettevõte kannab praegu üle novembri ja detsembrikuu piimaraha.

Kuu pärast avab Lacto uue 120 mln krooni maksma läinud piimatööstuse. Eelmise aasta lõpus avas Lacto uue pulbritehase, mille toodangut turustab ettevõte Kesk-Aasias. Lacto juhid on varem kinnitanud, et piimatööstust ei ehitata piimaraha arvel, vaid Hansapangast võetud laenu abil.

Lacto sai esimese piimatööstusena hakata kasutama riigigarantiiga faktooringuskeemi. Põllumajanduse ja maaelu krediteerimise fondi finantsdirektori Ardo Nõmme sõnul pole Lactol seni faktooringu tagasimaksmisega probleeme olnud. Faktooringut kasutavad piima eest maksmisel ka ühistu E-Piim ja AS Võru Juust.

Piimatootjatele maksmisega venitavad ka teised tööstused ja tootjatega on sõlmitud lepingud, kus maksetähtajad on kolm kuud.

Hetkel kuum