Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vastuolu ohustab ostjat

  Kauba ostja peab vältima tarnetingimusi, kus ostu-müügilepingus ette nähtud õigused ja kohustused satuvad vastuollu veolepingus ette nähtud õiguste ja kohustustega.
  Ohtlik tarnetingimus on CPT sihtpunkt, mille kohaselt sõlmib vedajaga veolepingu kauba müüja, kuid transportimise riski kannab ostja. Kui kauba saatja ei delegeeri CMR-saatelehe koostamise hetkel kauba käsutamisõigust kauba saajale (ostjale), tekib vastuolu. Kauba ostjal, kes kannab ostu-müügilepingu tarneklausli kohaselt kaupade transportimise riski, puudub võimalus anda vedajale transportimise ajal juhiseid. Juhiste andmine võib osutuda vajalikuks, kui transpordi käigus on kaupade liikumine takistatud (näiteks piiriületusel) või selgub, et saatelehele on märgitud vale mahalaadimise aadress.
  Kui selgub, et saatelehele on märgitud mahalaadimiskohana kontori aadress, ja kauba saaja palub vedajal sõita kaupa maha laadima lao juurde, siis teadlik vedaja ei täida sellist kauba ostja juhist. Autovedaja teab, et sellistest palvetest võib alguse saada pettus, kus petturist kauba ostja annab vedajale korralduse toimetada kaup teisel aadressil, võtab kauba vastu, võltsib allkirja ja pitsati ning esitab kolme päeva pärast vedajale küsimuse: «Millal saabub kaup?» Rahvusvahelise praktika kohaselt puudub vedajal igasugune võimalus ennast kaitsta, sest ta viis kauba saatelehel näidatust erineval aadressil. Vedajal on kauba saaja korraldusi õigus täita ainult siis, kui need edastatakse vedajale kirjalikult saatelehe esimesel eksemplaril. Enamasti ei saa kauba saaja seda teha, sest CMR-konventsiooni järgi jääb saatelehe esimene eksemplar kauba saatjale.
  Seega ei saa kauba saaja anda vedajale korraldust viia kaup saatelehele ekslikult märgitud kontori aadressi asemel lao aadressile. Kui müüjat ei huvita vedaja ja kauba saaja esilekerkinud probleemid ja ta ei anna vedajale kiirelt uusi korraldusi, siis on vedajal õigus otsuseid vastu võtta iseseisvalt. Muu hulgas on vedajal õigus laadida kaup maha esimeses ettejuhtuvas laos või kogunisti maha müüa, kui laokulud muutuvad suuremaks kauba realiseerimishinnast.
  Kui kauba ostja soovib kirjeldatud ebameeldivusi vältida, peab ta kas loobuma CPT tarnetingimusest või veenma kauba müüjat talle delegeerima veolepingu järgset käsutamisõigust. Selleks peab CMR-saatelehe koostamisel tegema sinna märkuse, et kauba käsutamisõigus kuulub selle saajale.
  Autor: Renee Mahl
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Nasdaq 100 kannatas kuu suurima languse käes
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.