• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vastuolu ohustab ostjat

  Kauba ostja peab vältima tarnetingimusi, kus ostu-müügilepingus ette nähtud õigused ja kohustused satuvad vastuollu veolepingus ette nähtud õiguste ja kohustustega.
  Ohtlik tarnetingimus on CPT sihtpunkt, mille kohaselt sõlmib vedajaga veolepingu kauba müüja, kuid transportimise riski kannab ostja. Kui kauba saatja ei delegeeri CMR-saatelehe koostamise hetkel kauba käsutamisõigust kauba saajale (ostjale), tekib vastuolu. Kauba ostjal, kes kannab ostu-müügilepingu tarneklausli kohaselt kaupade transportimise riski, puudub võimalus anda vedajale transportimise ajal juhiseid. Juhiste andmine võib osutuda vajalikuks, kui transpordi käigus on kaupade liikumine takistatud (näiteks piiriületusel) või selgub, et saatelehele on märgitud vale mahalaadimise aadress.
  Kui selgub, et saatelehele on märgitud mahalaadimiskohana kontori aadress, ja kauba saaja palub vedajal sõita kaupa maha laadima lao juurde, siis teadlik vedaja ei täida sellist kauba ostja juhist. Autovedaja teab, et sellistest palvetest võib alguse saada pettus, kus petturist kauba ostja annab vedajale korralduse toimetada kaup teisel aadressil, võtab kauba vastu, võltsib allkirja ja pitsati ning esitab kolme päeva pärast vedajale küsimuse: «Millal saabub kaup?» Rahvusvahelise praktika kohaselt puudub vedajal igasugune võimalus ennast kaitsta, sest ta viis kauba saatelehel näidatust erineval aadressil. Vedajal on kauba saaja korraldusi õigus täita ainult siis, kui need edastatakse vedajale kirjalikult saatelehe esimesel eksemplaril. Enamasti ei saa kauba saaja seda teha, sest CMR-konventsiooni järgi jääb saatelehe esimene eksemplar kauba saatjale.
  Seega ei saa kauba saaja anda vedajale korraldust viia kaup saatelehele ekslikult märgitud kontori aadressi asemel lao aadressile. Kui müüjat ei huvita vedaja ja kauba saaja esilekerkinud probleemid ja ta ei anna vedajale kiirelt uusi korraldusi, siis on vedajal õigus otsuseid vastu võtta iseseisvalt. Muu hulgas on vedajal õigus laadida kaup maha esimeses ettejuhtuvas laos või kogunisti maha müüa, kui laokulud muutuvad suuremaks kauba realiseerimishinnast.
  Kui kauba ostja soovib kirjeldatud ebameeldivusi vältida, peab ta kas loobuma CPT tarnetingimusest või veenma kauba müüjat talle delegeerima veolepingu järgset käsutamisõigust. Selleks peab CMR-saatelehe koostamisel tegema sinna märkuse, et kauba käsutamisõigus kuulub selle saajale.
  Autor: Renee Mahl
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
S&P 500 ja Nasdaq tõusid neljandat päeva järjest
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.