Tõnis Oja • 19. mai 1999 kell 22:00

Föderaalreserv lõi pretsedendi

USA Föderaalreservi monetaarpoliitikat kujundava vabaturukomitee teisipäevaõhtune istung jättis keskpanga lühiajaliste laenude intressi 4,75 protsendi tasemele. Samas lisas Fed oma avalduses, et keskpank on valmis seda vajaduse korral tõstma.

Teisipäevane avaldus oli keskpanga ajaloos pretsedenditu, esmakordselt vihjati Fedi võimalikule edasisele tegevusele vahetult pärast koosoleku lõppemist. Seni oli avalikkusel võimalik taolist informatsiooni saada pärast koosoleku protokolli avaldamist, mis toimus kuus või enam nädalat hiljem. Juba aasta algul teatas Föderaalreserv oma tegevuse läbipaistvuse suurendamisest ning monetaarpoliitika muutuste kohesest teadaandmisest.

Fedi teisipäevase otsuse tausta ilmestab Ühendriikide kiire majanduskasv. Sisemajanduse kogutoodang on kasvanud viimase 6 kuu jooksul 5% aastas, tööpuudus on langenud viimase 30 aasta madalaimale tasemele -- 4,3 protsendini. Kuni teisipäevase istungini keskpank inflatsioonilise riski pärast erilist muret ei tundnud. Kuid möödunud nädalal sai hoiatavaks signaaliks tarbijahinnaindeksi ootamatult suur (0,7%) kasv aprillis, mis on viimase 9 aasta suurim. USA liigub taas üle pika aja inflatsioonilisse majandusse.

Hetkel kuum