Toomas Truuverk • 24. mai 1999 kell 22:00

Esimene kvartal Telekomile edukas

Taas sai kinnitust, millist osa omavad välisinvestorid Eesti aktsiaturul. Tegelikult oleks võib-olla isegi õigem öelda: millist osa mängivad Eesti investorid.

Nelipühade tõttu oli eile suletud enamik Euroopa börsidest, Tallinna börs seega kohalike investorite päralt. Eesti investorite ühiste jõupingutuste tulemusel ulatus börsisüsteemi päevakäive 7,41 miljoni kroonini ja ilmselt see ongi tase, kui palju kohapeal börsihuvilist raha päevas keskmiselt liikvel on.

ÄP indeks liikus kesisest kauplemismahust hoolimata vaikselt ülespoole ja sulgus päeva lõpul 358,13 punktil ehk 0,63% reedesest sulgemistasemest kõrgemal. Erilist veenvust ja jõudu börsi liikumises siiski hetkel tunda pole ja olematud käibed sisendavad jätkuvat ebakindlust.

Ühena vähestest Euroopa börsidest oli eile siiski avatud Londoni börs, millel oli Telekomi aktsia kaudu Tallinna börsile küllalt määrav mõju. Reede õhtul tõusval trendil sulgenud Telekomi aktsia tegi eile hommikul järsu kukkumise 110,5 kroonile, jäädes sama hetke hinnast Tallinnas siiski krooni võrra kõrgemale.

Lisaks kauplemisele Londonis hakkab täna hommikul Telekomi aktsia hinda mõjutama ka eile pärast Tallinna börsi sulgemist avaldatud I kvartali konsolideeritud majandusaruanded. Positiivse poole pealt hakkab silma, et Telekom on aasta taguse perioodiga võrreldes kasvatanud käivet ca 18% võrra. Veidi vähem meeldiva asjaoluna tuleb tunnistada aga kasumi langust -- koos vähemusosaga ehk uue struktuuri järgi 9,5% ja ilma vähemusosata koguni 21,7%.

Üldiselt proportsioonis liikunud kulude ja tulude juures hakkab kasumi languse tekitajana silma eeskätt põhivara kulumi ligi 50protsendine kasv. Sellist hüpet on väljastpoolt ettevõtet raske seletada, kuid põhimõtteliselt ei oma see, millise normi järgi kulumit arvestatakse, ettevõtte edukuse seisukohast ka erilist tähtsust. Rahavoogusid võrreldes on näha, et rahavoog äritegevusest on ca 20% suurem kui mullu.

Hetkel kuum