• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Poe valgustus juhtigu ostja kaubani

  Et müügiruumi valgustus oleks sihipärane, peab valguslahendus vastama mitmele kriteeriumile.
  Valgustus peab olema piisav, et kõik oleks hästi näha, ning samas ei tohi valgus moonutada eset, eriti selle värvi. Teisalt peab müügipinna valgustus olema ka huvitav ning looma taotletud meeleolu. Peale selle on hea, kui valgustus suunab ostja tähelepanu kaubale.
  Ühtlasi peab valgustus sobima kogu ülejäänud ruumikujundusega ning olema paindlik ja võimaldama erinevaid valgusvariatsioone, juhuks kui ekspositsiooni paigutust soovitakse muuta.
  Paindlikuks annab valgustust muuta näiteks valgussiinide abil, aga ka erinevate valguslülituste kasutamisega. See tähendab, et ühes ruumis on eraldi võimalik süüdata ja kustutada erinevaid valgustigruppe. Viimane eeldab sellele mõtlemist aga kindlasti juba ruumi projekteerides või siis kõige hiljem valgusprojekti tehes.
  Ära ei tasu unustada ka kaupluse sihtgruppi ning nende eelistusi valguse suhtes. Kindlasti on elitaarsete kesklinnakaupluste külastajad valgustuse suhtes nõudlikumad kui näiteks äärelinna väikeses toidupoes käiv klient. Seesama eliitpoe klient võib ka väga hästi leppida tollessamas toidupoes kehva valgustusega, kuna ootused kahele kauplusele on erinevad.
  Niisiis on tähtis, millist kaupa esitletakse. Kui on tegemist odava kaubaga, siis sobib ka odav ja isikupäratu valgustus, kui on tegu kalli ja isikupärase kaubaga, siis peab valgustus väga täpselt jälgima selle kauba konseptsiooni. Teisisõnu saab valgustusega määratleda ka oma identiteeti külastaja silmis.
  Kui eesmärgiks on valgusega rõhutada ruumi hubasust, siis on hea kasutada ka sooja tooniga valgustust, näiteks kollakat. Asjalikumasse keskkonda sobib hästi värvitu valgus. Suurtel müügipindadel võib asjatundjate hinnangul kasutada ka külmi valguse toone. Need toonid sobivad ka tehnitsistliku üldinterjööri puhul.
  Valgust saab põnevamaks muuta ehisvalgustusega. Viimasel ajal kasutatakse müügipindadel sageli valguskarniise ja -sokleid. Selline valgussein on väga hea pilgupüüdja, eriti kui kasutada värvilist valgust. Sellise valguse efekt tuleb eriti hästi välja õhtuti, kui ruumil on suured aknad. Ent siin tuleb kindlasti jälgida, et valgustuse värv ümbritsevaga sobiks ja aitaks kaasa taotletud õhkkonna loomisele.
  Valguslahendust ruumis tuleb vaadelda alati tervikuna, sest kasutades erinevaid valgusallikaid -- näiteks üldvalgustust, punktvalgustust, efektvalgustust -- võib küll eraldi võttes olla kõik õigesti, ent tervikuna võib lahendus mõjuda ootamatuna.
  Autor: Tiina Salumäe
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
National Geographic muudab Eestis oma ilmumise põhimõtteid
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Putin käskis venelastel minna nädalaks palgalisele puhkusele
Venemaa elanikud peavad minema üheks nädalaks palgalisele puhkusele, et võidelda riiki räsiva koroonapandeemiaga, vahendab CNBC.
Venemaa elanikud peavad minema üheks nädalaks palgalisele puhkusele, et võidelda riiki räsiva koroonapandeemiaga, vahendab CNBC.