Tõnis Oja • 27. mai 1999 kell 22:00

Dollar kerkis üle 15 krooni

Eesti Pank fikseeris eile dollari kursiks 15,00877 krooni, mis on kolmas kord krooni ajaloo jooksul, mil Ühendriikide valuuta maksab üle 15 krooni. Varem on dollari kurss nii kõrgelt fikseeritud 6. ja 7. augustil 1998.

Eesti Panga kõrge dollari kurss on otseselt seotud Euroopa ühisraha nõrgenemisega uuele ajaloo madalaimale tasemele kaks päeva järjest. Eile langes euro kurss 1,0413 dollarini, mis teeb Ühendriikide valuuta kursiks 15,0260 dollarit.

Ühisraha hakkas kiirelt nõrgenema pärast seda, kui valuutaturud olid ära tabanud rahaliidu liikmesriikide kõrgete rahandus- ja pangandustegelaste muretust euro kursi langemise suhtes. Kuigi kolmapäeva õhtuks oli ühisraha nõrgenenud oma esimese kauplemispäevaga võrreldes (4. jaanuar) 12 protsenti, väitis Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg, et euro kurss on «üldiselt stabiilne». Itaalia välismiminister Lamberto Dini väitis koguni, et pole põhjust muretseda ning tarvidust interventsiooni järele pole. Muretuse põhjus on seletatav Euroopa eksportkaupade konkurentsivõime suurenemisega, mis on hädavajalik Vana Maailma madalseisus oleva majanduse turgutamiseks. Eile õhtuks oli dollari kurss nõrgenenud 14,9886 kroonini.

Hetkel kuum