Toomas Truuverk • 27. mai 1999 kell 22:00

Optiva Varahaldusel võimas kosilane

Kauplemine Tallinna börsil avanes neljapäeva hommikul tõusval suunal. Vaatamata sellele, et kauplemisaktiivsuses olulist edasiminekut ei olnud, kerkis ÄP indeks keskpäevaks 359,4 punktile (+1,8% kolmapäevasest sulgemistasemest).

Peamiselt Telekomi ja Hansapanga aktsia tõusul põhinenud hommikune optimism pärastlõunal siiski vaibus ja börsi sulgemise hetkeks oli ÄP indeks vajunud 355,66 punktile (päevaga +0,77%).

Kindlast liikumissuunast on asi endiselt kaugel. Aktsiate hinnad liiguvad küllalt juhuslikult, olles mõjutatud tavaliselt üksikutest suurematest tehingutest. Praeguse tagasihoidliku kauplemisaktiivsuse juures pole turu suuremad liikumised ka kuigi tõenäolised.

Märkimist vääriva uudisega tuli eile avalikkuse ette Optiva Pank, teatades, et müüb 50% Optiva Varahalduse aktsiatest Austria päritolu varahaldusfirmale, kelle omanikud omakorda on USA suurim avalik varahaldusfirma Alliance Capital ja Austria suurim finantsgrupp Bank Austria. Alliance Capitalil on 32 esindust üle kogu maailma ja tema hallatavate varade maht ulatub üle 4 triljoni krooni.

On selge, et sellise grupi kohalolek läbi osaluse Optiva Varahalduses loob eelduse, et osa mainitud 4 triljonist kroonist jõuab ka Tallinna börsile.

Telekomi aktsia hind kerkis Londonis eilehommikuselt 110,5 kroonilt pärastlõunases kauplemises 112,2 kroonile. Tallinnas sulgus aktsia hind 110,5 kroonil ja on arvata, et täna liigub Londoni hinnale järele, seda vaatamata sellele, et enamik kohalikest väikeinvestoritest on müügipoolel. Aktsia hinda see siiski ei mõjuta, sest ca 3800 investorile, kel on vähem kui 100 000 krooni eest Telekomi aktsiaid, kuulub kogu aktsiapakist kokku vaid 0,5%.

Vaid kaks tööpäeva on jäänud ajani, milleks börsiettevõtted peavad avalikustama I kvartali majandustulemused. Nende ootus ja tulemused ise leiavad börsil ilmselt paaril järgmisel päeval enim tähelepanu.

Hetkel kuum