Telekom vedas turu ülespoole

Tallinna börsi päevakäive ulatus turu liideraktsiate Telekomi ja Hansapanga toel teisipäeval 15,79 miljoni kroonini. ÄP indeks kerkis päevaga 0,37% võrra, 353,21 punktile.

Indeksi tõusu kindlustas endiselt ilma kindla liikumissuunata turul Telekomi aktsia 1,15% kerkimine. Pangasektor tegi 0,85%se languse ja tööstussektor 0,28%se tõusu.

Eile teatasid veel kolm börsiettevõtet oma I kvartali majandustulemused -- EMV, Pro Kapital ja ASA Kindlustus. EMV raporteeris 6,8 mln kroonisest kahjumist, Pro Kapital ja ASA vastavalt 0,95 ja 0,36 mln kroonisest kasumist.

Arvestades rasket olukorda ehitusturul, pole EMV kahjum ilmselt väga suur üllatus. Veidi murelikuks teeb vaid võrdlus suurima konkurendi, börsi põhinimekirjas kaubeldava Merkoga. Kui Merko käive langes 1998. a I kvartaliga võrreldes vaid 12%, siis EMVs oli käibe langus 55%. On selge, et ehitus on küllalt tsükliline tegevusala, kus mõne suurema objekti valmimine võib tugevasti aruandeid mõjutada, kuid kukkumine on siiski väga suur. Tundub, et järsult vähenenud käive ja tulud on EMV jaoks probleem.

Teine samuti kaudselt ehitusturuga seotud firma Pro Kapital jäi I kvartalis siiski napilt plussi. Ümberkorraldused arvestuspõhimõtetes aitasid Pro Kapitalil käivet ligi 10 korda kasvatada. Iseloomuliku ehitusfirmana avaldub ettevõtte võimekus aga siingi eeskätt kevad- ja suvekuudel.

Kindlustusturu viimase aja murelapse ASA Kindlustuse plussijäämine I kvartalis oli parajalt üllatav. ASA kindlustuspreemiate maht püsis enam-vähem aastatagusel tasemel. Kasumi kindlustas eeskätt investeeringutulude 1,4 miljoni kroonine kasv.

Hetkel kuum