• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läti gaasihoidlal on strateegiline tähtsus

  Suvel on gaasitarbimine kaks kuni kolm korda suurem kui talvel. Lisaks vajab iga riik strateegilise kütuse varu erakordseteks juhtumiteks. Need on peamised põhjused, miks gaasitagavara vaja on.
  Inshukalnsi gaasihoidla poorse liivakivi kiht on saja meetri paksune ja asub 600-1000 meetri sügavusel maa all. Selle hoidla mahutavus on 4 mld m³ gaasi. Gaasihoidlat täidetakse suure rõhu all maist oktoobrini ja selle varusid tarbitakse oktoobrist aprillini. Hoidlas on 150 puurauku, millest 90 kasutatakse gaasi väljavõtmiseks. Ööpäevas saab välja pumbata kuni 15 miljonit m³. See kogus katab kõigi kolme Balti riigi vajadused ja jääb ülegi. Lätis on selliseid hoidlaid veel, nii et kokku saaks riigis hoiustada 55 miljardit kuupmeetrit maagaasi.
  Kuni 1992. aastani olid Läti gaasihoidlad Gazpromi omad, nüüd kuuluvad need Läti Gaasile. Inshukalnsis hoiavad oma gaasitagavara ka Eesti ja Leedu ning Peterburi linn. Hoidla hooldamise küllalt suured kulud tuleb kinni maksta mõistagi tarbijail. Inshukalnsi gaasihoidla direktor Ciedonis Blumbergs ütles, et hoidlas olev gaas kuulub Gazpromile nii kaua, kuni see pumbatakse välja. Et hoidlate kasutamiskulud ületavad tulusid, siis võtab Läti Gaas kahjumi tagasi tarbimistariifide abil.
  Kuna Soomes ei saa sealse graniitpinnase tõttu suuremat hulka gaasi hoida, on Läti gaasihoidla vastu hakanud viimasel ajal huvi tundma ka soomlased. Eelkõige kui arvestada, et kavandamisel on suure läbimõõduga merealune Eesti-Soome gaasijuhe. Eeltööd selleks on tehtud ja Euroopa komisjon on võtnud projekti oma tööplaani. Eestile tähendaks see suurt tulu gaasi transiidi pealt. Eesti Gaasi juhtkonna hinnangul aitaks kahe riigi vaheline gaasijuhe ettevõttel äritegevust laiendada.
  Inshukalnsi gaasihoidla direktor Ciedonis Blumbergs ütles, et teda soomlaste huvi rõõmustab, sest Soome riigi gaasivaru hoiustamine tooks tööd juurde. Praegu on hoidlal vaba mahtu poole miljardi kuupmeetri jagu, kuid seda on võimalik laiendada veel umbes kahe miljardi kuupmeetri võrra.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Piirangud lennutasid Rakvere firmas keskmise palga üle 4000 euro
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
IKEA hoiatab tarneraskuste eest
Rootsi mööblihiid IKEA teatas, et kaupade tarnega on raskusi ka järgmisel aastal, vahendab Financial Times.
Rootsi mööblihiid IKEA teatas, et kaupade tarnega on raskusi ka järgmisel aastal, vahendab Financial Times.