Tiit Elner • 10. juuni 1999 kell 22:00

VEB Fondis vaid 20 mln dollarit

Teisipäeval riigikogus esinedes ütles Eesti Panga president ja sihtasutuse nõukogu esimees Vahur Kraft, et VEB Fondi jääk on 30 miljonit dollarit. «Tal olid veidi vananenud andmed, viimasel ajal on toimunud olulisi muutusi,» täpsustas Mihailov.

Mihailovi sõnul on fondi mahtu vähendatud läbirääkimistel endiste NSV Liidu vabariikidega. 1992. aasta alguses toimusid Välismajanduspangas raha ülekanded juba külmutatud rahaga, selgitas ta. Raha kanti teiste vabariikide kreeditoride arvetelt Eesti pankade kontodele lootuses seda siin niimoodi paremini kätte saada. «Nüüd oleme saavutanud nende summade tagasikandmise,» lisas Mihailov. Ta kinnitas, et taolist raha on ka sihtasutusse jäänud 20 miljoni dollari hulgas ning selle raha üle jätkuvad läbirääkimised.

Kaks kolmandikku NSV Liidu Välismajanduspanka jäänud rahast, mis koondati 1993. aastal riigikogu otsusega VEB Fondi, kuulus Eestis registreeritud ettevõtetele. Arvukalt nõudeid on kreeditorid aja jooksul fondist välja võtnud ja ise Moskvast raha nõudnud. Väidetavalt on mõnel juhul see korda läinud. 1997. aastal müüdi sertifikaate avalikul enampakkumisel hinnaga 5--10% nominaalist.

Teadaolevalt on fondi suurim kreeditor Eesti Ühispank. Eesti Pank müüs mullu aprillis 103 miljoni krooni nominaalväärtuses VEB Fondi sertifikaate Ühispangale 12,4 miljoni krooni eest.

Vambola Kolbakovile kuulunud AS Imbi, mille pankrotihaldur nõuab Ühispangalt VEB Fondi jäänud 54 miljonit krooni nüüd kohtu kaudu kätte, omandas nõudeõiguse Läti firmalt Erkers 1995. aastal. Ajakirjanduses on väidetud, et Ühispank, kellelt kunagiste kommertspankade õigusjärgluse põhjal Imbi pankrotihaldur seda raha nõuab, võib pöörata enda valduses olevate VEB Fondi sertifikaatide ulatuses nõude Eesti Panga vastu, sest valuuta paigutas Moskvasse Eesti Pank.

Vladimir Mihailov väitis eile, et nimetatud summasid ei paigutanud NSV Liidu Välismajanduspanka Eesti Pank.

Fondist ümberkujundatud sihtasutuse VEB nõukogusse kuuluvad peale Vahur Krafti veel rahandusminister Siim Kallas ja Eesti Panga jurist Aili Lindpere. Juhataja Vladimir Mihailov juhtis enne Eesti Panga arveldusvalitsust.

Hetkel kuum