Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Millised on ettevõtte tulumaksu kaotamise eelnõu puudused?

  Minu arusaama kohaselt on tulumaksuseadus, mida Reformierakond pakkus, transformeerunud. Alguses lubati vabastada kogu ettevõtte kasum tulumaksust, nüüd ainult investeeringute osas. Kui sa kogud investeeringute jaoks raha, siis läheb see tulumaksu alla.
  Teine puudus on füüsilisest isikust ettevõtjate jätmine tulumaksu alla. Selliseid ettevõtjaid on 44 000, teise ettevõtlusvormiga ettevõtteid umbes 30 000. See loob ebavõrdsuse erinevate ettevõtlusvormide vahel. Tegelikult peaks riik just soodustama füüsilisest isikust ettevõtjate tekkimist, sest nemad on kõige mobiilsemad ja neil on lihtne turul ümber orienteeruda.
  Lisaks on eelnõus palju sisulisi vigu, mis võimaldavad maksuametil oma meelevaldsusi jätkata. Ma mõtlen tulust kulude mahaarvestamist.
  Oleks vajalik, et see eelnõu enne vastuvõtmist korralikult läbi analüüsitakse ja vaieldakse. Rahandusminister lubas Maksumaksjate Liidu juhatusele, et sellel teemal tuleb suurem arutelu, kus kõik märkused võetakse kokku, kuid nüüd ma kuulsin, et valitsus on eelnõu juba läbi vaadanud ja heaks kiitnud.
  Kõige suurem puudus seisneb selles, et füüsilisest isikust ettevõtjad satuvad selle seadusega löögi alla. Kui füüsilisest isikust ettevõtja laiendab oma vabrikut või mis tahes tegevust, siis peab ta maksma ka tulumaksu, kui aga temaga konkureeriv juriidiline isik oma vabrikut laiendab, siis ta tulumaksu maksma ei pea. See seab erinevad ettevõtlusvormid ebavõrdsesse olukorda.
  Lisaks on eelnõus veel väiksemaid puudusi. Näiteks on üks nõrk koht maa müügist saadud tulu maksustamine. Sellega seoses on seatud mõttetuid piiranguid.
  See eelnõu on hästi lühike ja ei vasta tavapärasele ettekujutusele tulumaksuseadusest. Seal on napilt üle neljakümne paragrahvi ja sellepärast seal midagi väga palju kritiseerida ei ole.
  Konkreetset puudused on seotud erisoodustustega, kus on tehtud mitmeid näpukaid, see osa paljudele tõenäoliselt ei meeldi. Põhimõtteliselt on seda vajalik reguleerida, kuid minule on vastukarva, kuidas on see praegu vormistatud.
  Palju on punkte, mis jätavad tõlgendamisvõimaluse. On ju teada, et kui maksuamet hakkab tõlgendama, siis on ärimees see, kes jääb rataste vahele. Mingil juhul ei saa selle seaduse puhul loota, et tõlgendame seda sätet mõistlikul moel. Maksuamet reeglina selliseid asju mõistlikult ei tõlgenda. Sellised asjad tuleb välja rookida.
  Selge on ka see, et füüsilisest isikust ettevõtjatele tähendab seaduse vastuvõtmine lõppu. Puudub sügav mõte edasi füüsilisest isikust ettevõtjana tegutseda, sest targem on vahetada ettevõtlusvormi.
 • Hetkel kuum
Maailma suurima krüptobörsi juht: 2022 oli krüptole vastupidamise aasta
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Seitse soovitust edukaks koondamiseks
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Olulisemad uudised

Vene naftatoodetele pakutakse 100dollarist hinnalage
Ühes Euroopa impordikeeluga soovib läänemaailm kehtestada Vene naftatoodetele hinnalae, Euroopa Liit kaldub võrdlemisi kõrge hinnalae ehk 100 dollari suunas diislikütuse barreli eest.
Ühes Euroopa impordikeeluga soovib läänemaailm kehtestada Vene naftatoodetele hinnalae, Euroopa Liit kaldub võrdlemisi kõrge hinnalae ehk 100 dollari suunas diislikütuse barreli eest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.