Tõnis Oja • 21 juuni 1999

Euroopa rahaliit hakkab murenema

Vaatamata kiiresti lähenevale suvele on valuutaturud endiselt täis sündmusi. Jaapani Pank sooritas eile neljandat korda viimase 11 päeva jooksul jeeni tugimüüke, hoidmaks ära jeeni liigset tugevnemist. Analüütikute sõnul soovib keskpank näha dollari kurssi 125 jeeni tasemel ning selle nimel ressurssidega eriti ei koonerdata. Esimese interventsiooni ajal (10. juuni) ostis keskpank 1 miljard dollarit, 14. juunil müüs 1 triljon jeeni 8 mld dollari eest. Keskpanga interventsioon kergitas USD kurssi jeeni suhtes Aasia turgudel üle protsendi 122,25 jeenini. Nii tugev oli Ühendriikide valuuta viimati 23. märtsil.

Eile hommikul tugevnema hakanud euro sai pärastlõunal tugeva hoobi Euroopa Komisjoni presidendilt Romano Prodilt, kelle sõnul võib Itaalia kaaluda euroliidust välja astumist. Tema sõnul ei suuda Itaalia teiste euroliidu liikmesriikidega võrreldes kõrgema inflatsiooni tõttu võistelda. Turgude reaktsioon oli kiire euro müümine, mistõttu ühisraha kurss langes ühe protsendi võrra 1,031 dollarini. Turgude reaktsioon oli arvatavasti siiski liigselt emotsionaalne, sest ilmselt rääkis Prodi euroliidust lahkumisest kui pikema perspektiiviga valikust. Kui aga nõrgim liikmesriik otsustab euroliidust lahkuda, peaks see eurot hoopis tugevdama.

Hetkel kuum