Kaja Koovit • 29. juuni 1999 kell 22:00

Farma aktsionär jäi kaitseta

«Kohtuotsus näitab, et investorit ei kaitse keegi ja börsil noteeritud ettevõte võib edastada valeinformatsiooni igasuguse vastutuseta,» ütles aktsionär Andrus Randi esindav Illar Hallaste.

«Täpselt sellist kohtuotsust me eeldasime ja ootasime,» kommenteeris Tallinna farmaatsiatehast esindav advokaat Anu Uritam advokaadibüroost Glikman & Glikman. Ta lisas, et kehtiva õigussüsteemi alusel oleks teistsugune otsus praktiliselt võimatu, kuna väga keeruline on tõestada põhjuslikku seost aktsia hinna tõusu-languse ning sellest tekkinud väidetava kahju vahel.

Uritam märkis, et hagiavaldus oli õiguslikult ebakorrektselt ette valmistatud. «Kui selle kallal oleks rohkem vaeva nähtud, oleks ka otsus võinud teistsugune olla,» väitis ta.

Eelmisel suvel kohtule kaebust esitades hindasid Illar Hallaste ja Andrus Rand võiduvõimalusi heaks. Hallaste tõdes juba siis, et kohtuasja võitmise teeb raskeks fakt, et tegu on esimese kohtuasjaga, kus börsiettevõtet süüdistatakse valeteadete levitamises.

Anu Uritame sõnul oleks vastupidise pretsedendi loomine mõjunud väärtpaberiturule negatiivselt. «See olnuks halb pretsedent, mis tekitanuks väljapressimiste tulva, viimane omakorda mõjunuks ettevõtetele kurnavalt või toonuks kaasa mitme ettevõtte pankroti,» lausus Uritam.

Illar Hallaste ei osanud veel öelda, kas ta kaebab linnakohtu otsuse edasi ringkonnakohtusse või mitte. «Kui oleks tegemist lihtsalt kohtuvaidlusega, vaidleks kindlasti edasi, aga ringkonnakohtus tuleb tasuda 30 000 krooni riigilõivu,» põhjendas Hallaste kahtlusi.

Farmaatsiatehase aktsionär Andrus Rand sai 1997. a mais Farma hinna langusest 1,03 mln krooni kahju ja esitas mullu juulis kohtule hagiavalduse, nõudes tagasi ettevõtte valeteadete tõttu kaotatud raha. Rand ostis farmaatsiatehase aktsiaid, tuginedes teadetele vitamiinitehase ja apteegiketi rajamisest Moskvas, tollisoodustustest kauplemisel Venemaaga ning ettevõtte aasta kasumiprognoosist.

Tallinna börs trahvis farmaatsiatehast valeinfo levitamise eest 100 000 krooniga.

Hetkel kuum