• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Farma aktsionär jäi kaitseta

  «Kohtuotsus näitab, et investorit ei kaitse keegi ja börsil noteeritud ettevõte võib edastada valeinformatsiooni igasuguse vastutuseta,» ütles aktsionär Andrus Randi esindav Illar Hallaste.
  «Täpselt sellist kohtuotsust me eeldasime ja ootasime,» kommenteeris Tallinna farmaatsiatehast esindav advokaat Anu Uritam advokaadibüroost Glikman & Glikman. Ta lisas, et kehtiva õigussüsteemi alusel oleks teistsugune otsus praktiliselt võimatu, kuna väga keeruline on tõestada põhjuslikku seost aktsia hinna tõusu-languse ning sellest tekkinud väidetava kahju vahel.
  Uritam märkis, et hagiavaldus oli õiguslikult ebakorrektselt ette valmistatud. «Kui selle kallal oleks rohkem vaeva nähtud, oleks ka otsus võinud teistsugune olla,» väitis ta.
  Eelmisel suvel kohtule kaebust esitades hindasid Illar Hallaste ja Andrus Rand võiduvõimalusi heaks. Hallaste tõdes juba siis, et kohtuasja võitmise teeb raskeks fakt, et tegu on esimese kohtuasjaga, kus börsiettevõtet süüdistatakse valeteadete levitamises.
  Anu Uritame sõnul oleks vastupidise pretsedendi loomine mõjunud väärtpaberiturule negatiivselt. «See olnuks halb pretsedent, mis tekitanuks väljapressimiste tulva, viimane omakorda mõjunuks ettevõtetele kurnavalt või toonuks kaasa mitme ettevõtte pankroti,» lausus Uritam.
  Illar Hallaste ei osanud veel öelda, kas ta kaebab linnakohtu otsuse edasi ringkonnakohtusse või mitte. «Kui oleks tegemist lihtsalt kohtuvaidlusega, vaidleks kindlasti edasi, aga ringkonnakohtus tuleb tasuda 30 000 krooni riigilõivu,» põhjendas Hallaste kahtlusi.
  Farmaatsiatehase aktsionär Andrus Rand sai 1997. a mais Farma hinna langusest 1,03 mln krooni kahju ja esitas mullu juulis kohtule hagiavalduse, nõudes tagasi ettevõtte valeteadete tõttu kaotatud raha. Rand ostis farmaatsiatehase aktsiaid, tuginedes teadetele vitamiinitehase ja apteegiketi rajamisest Moskvas, tollisoodustustest kauplemisel Venemaaga ning ettevõtte aasta kasumiprognoosist.
  Tallinna börs trahvis farmaatsiatehast valeinfo levitamise eest 100 000 krooniga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Nädala lood: Enefit Greeni triumf ja kuidas kurikuulus ärimees oma esimese miljoni teenis
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Indrek Kasela Enefiti IPOst: kodanikuna takka ei kiida, aga investorina olnuks patt mitte osaleda
PRFoodsi juht Indrek Kasela tõdes, et ei kiida Enefit Greeni tegevust heaks, kuid investorina kasutas siiski võimaluse ära ning märkis ettevõtte IPO-l aktsiaid.
PRFoodsi juht Indrek Kasela tõdes, et ei kiida Enefit Greeni tegevust heaks, kuid investorina kasutas siiski võimaluse ära ning märkis ettevõtte IPO-l aktsiaid.