Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ameerika suurfirma loobub Eesti tehastest

  Maailma juhtivaid elektrooniliste ühenduste ja ühendussõlmede tootjaid AMP Inc teatas kolmapäeval oma Põhja-Euroopa tootmisüksuste ühendamise plaanist, millega kaasneb Saue kaabliühenduse tehase sulgemine ja Haabneeme pressvormide tehase võimalik müük. Ameeriklased on investeerinud kahe aasta jooksul Eestisse 50 miljonit krooni.
  Välisinvesteeringute agentuuri direktor Agu Remmelg ütles, et AMP Eesti tegevuse lõpetamine on tingitud AMP kontserni ebasõbralikust ülevõtmisest kaks kuud tagasi. Sellega kaasnes kogu firma strateegia muutumine, mis ei puuduta mitte ainult Eestit. Tema andmetel on mõlemad tehased töötanud seni kasumiga.
  «Tuleb tunnistada, et selliseid otsuseid pole lihtne vastu võtta ja ellu viia,» ütles reedel AMP Põhja-Euroopa piirkonna direktor Tony Gatt. «Meie ettevõttel tuleb need karmid otsused siiski teha, et kindlustada oma tulevikku turul, mida üha rohkem mõjutavad hindade langus ja globaliseerumine.»
  Gatt rõhutas, et Eesti tehastest loobumine ei peegelda mitte mingil määral suhtumist Eesti töötajate töösse ja oskustesse, vaid tuleneb firma otsusest tootmisvõimsuste ühendamise kohta.
  Reedel Haabneeme tehasest pärast vahetuse lõppu koju sõitnud tööline ütles ajakirjanikku nähes: «Varavõitu tulite.» AMP kavatseb tehased sulgeda alates 1. oktoobrist. Sauel kaotab töökoha 253 inimest, Haabneeme tehase tööliste jätkamine sõltub sellest, kas tehasele leidub ostjat.
  Üks AMP Eesti Saue tehase tööline ütles reedel, et tehase sulgemisest teatati töötajatele kolmapäeval.
  AMP suhtekorralduse konsultandi Karen Englandi sõnul saavad Saue tehase töölised kompensatsiooni ja preemia.
  Haabneeme pressvormide tehase töölised olid muretumad, sest nende töölepingud jäävad jõusse. Samas oli kõiki töölisi instrueeritud ajakirjanikega mitte suhtlema. «Kuulete uudisest esmaspäeval,» ütles üks ettevõtte töötajatest.
  ASi Elcoteq Tallinn direktori kohusetäitja Urmas Prete lausus, et Eestist võib AMP Haabneeme tehasele ostja leida. «Ka Elcoteq on ringi vaadanud kvaliteetsete plastmassvormide tootjat otsides,» lisas ta.
  Haabneemes asuv tehas ei jää oma tehniliselt tasemelt alla ükskõik millisele Euroopa analoogsele tehasele. Eelmisel aastal sai AMP Eesti ISO sertifikaadi.
  AMP jätkab edaspidi tootmist Ameerika Ühendriikides ja rohkem kui 20 tehases Euroopas, seal hulgas Ungari ja T?ehhi. AMP Inc oli eelmisel aastal Eestisse tehtud välisinvesteeringute edetabelis 45. kohal.
  AMP Eesti endine peadirektor Lars Henriksen rääkis, et investeeringut Eestisse soosisid sobilik ärikliima, impordi-ekspordi võimalused ja kohalike võimude toetus investeeringute tegemisel.
  AMP Inc president William Hudson viibis 1997. aasta 25. septembril ise Eesti tehaste avamisel. Haabneemes valmistatakse pressvorme ehk stantsitööriistu ning nende varuosasid teistele AMP tehastele Euroopas, Sauel toodetakse juhtmeköidised ja ühendusjuhtmeid.
  AMP Inc pole plaanis lähiajal uusi tehaseid rajada. 1997. aastal oli AMP Eesti käive 10,5 miljonit krooni.
  AMP Inc-i kontserni eelmise aasta käive oli 82,5 miljardit krooni.
  AMP kuulub Tyco International Ltd kontserni.
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA mai tööturu raport kergitas võimalust uueks intressimäära tõstmiseks
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.