Viktoria Korpan • 11. juuli 1999 kell 22:00

Ameerika suurfirma loobub Eesti tehastest

Maailma juhtivaid elektrooniliste ühenduste ja ühendussõlmede tootjaid AMP Inc teatas kolmapäeval oma Põhja-Euroopa tootmisüksuste ühendamise plaanist, millega kaasneb Saue kaabliühenduse tehase sulgemine ja Haabneeme pressvormide tehase võimalik müük. Ameeriklased on investeerinud kahe aasta jooksul Eestisse 50 miljonit krooni.

Välisinvesteeringute agentuuri direktor Agu Remmelg ütles, et AMP Eesti tegevuse lõpetamine on tingitud AMP kontserni ebasõbralikust ülevõtmisest kaks kuud tagasi. Sellega kaasnes kogu firma strateegia muutumine, mis ei puuduta mitte ainult Eestit. Tema andmetel on mõlemad tehased töötanud seni kasumiga.

«Tuleb tunnistada, et selliseid otsuseid pole lihtne vastu võtta ja ellu viia,» ütles reedel AMP Põhja-Euroopa piirkonna direktor Tony Gatt. «Meie ettevõttel tuleb need karmid otsused siiski teha, et kindlustada oma tulevikku turul, mida üha rohkem mõjutavad hindade langus ja globaliseerumine.»

Gatt rõhutas, et Eesti tehastest loobumine ei peegelda mitte mingil määral suhtumist Eesti töötajate töösse ja oskustesse, vaid tuleneb firma otsusest tootmisvõimsuste ühendamise kohta.

Reedel Haabneeme tehasest pärast vahetuse lõppu koju sõitnud tööline ütles ajakirjanikku nähes: «Varavõitu tulite.» AMP kavatseb tehased sulgeda alates 1. oktoobrist. Sauel kaotab töökoha 253 inimest, Haabneeme tehase tööliste jätkamine sõltub sellest, kas tehasele leidub ostjat.

Üks AMP Eesti Saue tehase tööline ütles reedel, et tehase sulgemisest teatati töötajatele kolmapäeval.

AMP suhtekorralduse konsultandi Karen Englandi sõnul saavad Saue tehase töölised kompensatsiooni ja preemia.

Haabneeme pressvormide tehase töölised olid muretumad, sest nende töölepingud jäävad jõusse. Samas oli kõiki töölisi instrueeritud ajakirjanikega mitte suhtlema. «Kuulete uudisest esmaspäeval,» ütles üks ettevõtte töötajatest.

ASi Elcoteq Tallinn direktori kohusetäitja Urmas Prete lausus, et Eestist võib AMP Haabneeme tehasele ostja leida. «Ka Elcoteq on ringi vaadanud kvaliteetsete plastmassvormide tootjat otsides,» lisas ta.

Haabneemes asuv tehas ei jää oma tehniliselt tasemelt alla ükskõik millisele Euroopa analoogsele tehasele. Eelmisel aastal sai AMP Eesti ISO sertifikaadi.

AMP jätkab edaspidi tootmist Ameerika Ühendriikides ja rohkem kui 20 tehases Euroopas, seal hulgas Ungari ja T?ehhi. AMP Inc oli eelmisel aastal Eestisse tehtud välisinvesteeringute edetabelis 45. kohal.

AMP Eesti endine peadirektor Lars Henriksen rääkis, et investeeringut Eestisse soosisid sobilik ärikliima, impordi-ekspordi võimalused ja kohalike võimude toetus investeeringute tegemisel.

AMP Inc president William Hudson viibis 1997. aasta 25. septembril ise Eesti tehaste avamisel. Haabneemes valmistatakse pressvorme ehk stantsitööriistu ning nende varuosasid teistele AMP tehastele Euroopas, Sauel toodetakse juhtmeköidised ja ühendusjuhtmeid.

AMP Inc pole plaanis lähiajal uusi tehaseid rajada. 1997. aastal oli AMP Eesti käive 10,5 miljonit krooni.

AMP Inc-i kontserni eelmise aasta käive oli 82,5 miljardit krooni.

AMP kuulub Tyco International Ltd kontserni.

Hetkel kuum