18. juuli 1999 kell 22:00

Liikluskindlustuses 15% pettusi

Liikluskindlustuse Fondi peadirektori asetäitja Mati Pais ütles, et peamine pettus on vana õnnetuse esitlemine uuena.

Paisi sõnul ostab klient avariilise auto ja mängib sõbraga kokku. Kokkumäng tasub ära, sest saab kindlustuselt remoditud auto vastu, selgitas ta.

Pais ütles, et kindlustuspettuste vastu aitab üldine ausus ning eradetektiivide kasutuselevõtt. Kindlustusseltsid peaksid raha kokku panema ja kasutama eradetektiive, ütles ta.

Soomes on kindlustuspettuste vastu kindlustuspolitsei, tõi Pais näite. Liikluskindlustuse esindaja sõnul peaks petturid aduma, et pettus tõstab üldist kindlustuskahjusust ja vähendab meie ühist rahakotti.

Eri allikate andmetel aitavad mitmed kindlustusseltside agendid pettustele kaasa, müües poliisi sõlmimise päeval kehtima hakkavat kohustuslikku liikluskindlustust.

Liikluskindlustuse Fondi hinnangul polegi nii lihtne tõestada, et tegemist on kindlustuspettusega. Võib-olla samal päeval, kui poliis kehtima hakkas, juhtus tõesti õnnetus. Fondi avalike suhete spetsialist Vivian Vulp ütles, et teatud juhtudel võimaldab seadus liiklusavarii korral politsei mittekutsumist ning siis on pettust reaalsem korraldada.

Paisi sõnul on väljastatud kindlustushüvitistest 1% samal päeval sõlmitud lepingute tõttu ilmsed kindlustuspettused. Ta lisas, et kindlustusseltsid ei tunnista agendi vastutust ja ajavad selle Liikluskindlustuse Fondi kaela.

Autor: BNS

Hetkel kuum