Tiiu Värbu • 25. juuli 1999 kell 22:00

Eesti Põlevkivi juhiks kandideerib viis tippjuhti

Eesti Põlevkivi juhatuse esimehe kohale kandideerivad Alexela Oili tegevdirektor Heiti Hääl, endine Hoiupanga juhatuse aseesimees ja peadirektor Mati Jostov, Silmeti endine juht Neeme Jõgi, Estonia kaevanduse peadirektor Enn Loko ja keemiatehase Velsicol Eesti tootmis- ja hooldusdirektor Jaanus Purga.

Eesti Põlevkivi nõukogu esimehe Meelis Virkebau sõnul peab tulevasel juhil olema suurettevõtte juhtimise kogemus. «Oluline on, et juht suudaks niivõrd suurt ettevõtet haarata ja näha paari sammu ette,» ütles Virkebau.

Kümme aastat 1700 töötajaga Estonia kaevandust juhtinud Enn Loko ütles, et Eesti Põlevkivi tuleks juhtida nii, et põlevkivil oleks perspektiivi ka 20 aasta pärast. Loko sõnul tuleb tootmist suurettevõttes hoida ühtsena, mitte hakata näiteks kaevandusi tükkhaaval ära müüma.

500 töötaja ja 500 miljoni kroonise aastakäibega ASi Alexela Oil juhi Heiti Hääle sõnul peaks ta Eesti Põlevkivi võimaliku juhina pakkuma turule konkureeriva hinna ja piisava kvaliteediga põlevkivi, arvestades samal ajal looduslike tingimuste säilitamisega. Hääl peab tähtsaks ka valitsusega kokkulepe saavutamist piirkonna sotsiaalpoliitiliste probleemide lahendamiseks. Hääle sõnul on põlevkivi kaevandamine Eestile oluline, sest energiaallikana on põlevkivi odavam kui õli või gaas.

130 töötaja ja 300 miljoni kroonise aastakäibega keemiatehase Velsicol Eesti tootmis- ja hooldusdirektori Jaanus Purga sõnul peaks riik põlevkivi maavarana haldama vähemalt pooles ulatuses seni, kuni kümme aastat arengus maha jäänud piirkond on jalad alla saanud. Purga hinnangul võiks riik oma osalusest loobuda viie aasta pärast.

Viie kandidaadi hulka valitud endine Koonderakonna peasekretär ja valdusfirma ASi Silmet Grupp juht Neeme Jõgi on viimasel ajal tegelenud Pärnu kinnisvara arendusprojektidega. Kuu aega Silmet Grupi tütarettevõtet ASi Silmet juhtinud Jõgi lahkus juhi kohalt veebruaris. Jõgi ütles siis, et ta ei taha ega jõua juhtida Tallinnast 200 km kaugusel asuva ettevõtte igapäevatööd.

Eesti Põlevkivi juhi valimise viimasesse vooru jõudnud Eesti Energia administratiivjuht Mati Jostov töötas kaheksa aastat Hoiupangas, tegeledes panga operatiivjuhtimisega.

Eesti Põlevkivi nõukogu esimees Meelis Virkebau ütles, et ettevõtte uue juhi palk ning ametihüved selguvad töölepingu sõlmimise läbirääkimistel. Virkebau hinnangul võiks see olla 60 000 kr ligiduses.

Eesti Põlevkivi nõukogu otsustas majanduslikel kaalutlustel liita omavahel ettevõtte suurima Estonia ja kahjumlikult töötava Sompa kaevanduse.

Kahe kaevanduse liitmisel tuleb koondada umbes 100 Sompa kaevanduse 358 töötajast, ütles BNSile Eesti Põlevkivi nõukogu esimees Meelis Virkebau.

Hetkel kuum