• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kohalike omavalitsuste laenupoliitikast

  Eestis on selgelt formuleerimata kohalike omavalitsuste laenupoliitika. Seadused jätavad lahendamata omavalitsuse laenu juhtimise üldise kontseptsiooni. Mida tähendab näiteks mõiste «laenupoliitika»? Omavalitsused peavad oskama vastata küsimustele, kas ja kellelt (s.o laenupoliitika) ning kuidas ja mis eesmärgil võtta laenu (s.o laenu juhtimise poliitika).
  Laenu juhtimise poliitika ja seda toetav investeeringute programm on hädavajalikud, et planeerida tuleviku kapitalivajadusi ja koostada objektiivsed laenude tagasimakse graafikud omavalitsusele.
  Lühiajaliselt võib selline poliitika põhjustada suhteliselt keerulisi probleeme omavalitsusele, nagu mitteadekvaatne kassajäägi juhtimine, vähene kulude paindlikkus, suurenev vajadus lühi- või pikaajalise laenu järele ja tuleviku maksevõime.
  Pikemas perspektiivis pakub formaalne laenu juhtimise poliitika planeeritud ja säästlikku laenu tagasimaksmise ning ülalpidamiskulude taset, võttes seejuures arvesse tulude ebaühtlast laekumist ja reageerides kohaliku majanduse tõusudele ja mõõnadele.
  Laenu juhtimise poliitika peab silmas seda, et laenu võtmine tulevikus on piiratud, ja pakub välja raamistiku pikemaajaliste investeeringute finantseerimise ja laenude tagasimaksmise probleemidele. Samas tuleb arvestada iga üksiku omavalitsuse eripära.
  Laenu juhtimise poliitika on efektiivne, kui arvestatakse nelja põhitingimust: pikaajaliste investeeringute programmi, kogulaenu ja laenu teeninduse piiranguid, laenu struktuuri ja tagasimaksete reeglistikku ning investeeringute laenuta finantseerimise tingimusi.
  Ettepanekud on järgmised:
  - määrata institutsioon, kes omab ülevaadet omavalitsuste võlakoormusest, ja luua munitsipaallaenu register;
  - defineerida võlakoormuse ja ka kriitilise võlakoormuse mõiste;
  - analüüsida regulaarselt omavalitsuste võlakoormust, avaldades seejuures vastavad raportid;
  - kehtestada sanktsioonid võlakoormuse piirangute eiramise pärast;
  - formuleerida omavalitsuse finantskriisi lahendusteed;
  - kehtestada erireegleid, arvestades omavalitsuste eripära, eelkõige linnade ja valdade erisusi;
  - sätestada omavalitsustele investeeringute programmi koostamise nõue.
  Omavalitsuste laenamine ja arenev munitsipaalvõlakirjaturg on samm edasi omavalitsuste sõltumatuse poole, kuid see peab sulama ühtsesse riigi ja omavalitsuste eelarvete süsteemi. Munitsipaallaenu turg tähendab omavalitsustele nende tulubaasi avardumist ja samas on vajalik selle täiustamine. See kõik peab toimuma koordineeritult, riikliku järelevalve all, kuid ilma suurema bürokraatiata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.