ÄP fototoimetus • 24. august 1999 kell 22:00

Clinton: vaene ameeriklane

Clintonid on pärast Jimmy Carterit kõige kehvemas majanduslikus seisus presidendiperekond. Neil ei ole omaenese elamist 1983. aastast peale ja poolteise aasta pärast on Bill Clinton prii ka ametist. Kui Hillary Clinton ei peaks järgmise aasta novembrivalimistel senatisse pääsema, siis ei ole kummalgi tööd.

Hillary Clinton on ajakirjanikele avalikult kurtnud, et ta tea, kas neil jätkub raha New Yorgis esindusliku maja ostmiseks. Kuid selleks, et pääseda New Yorgi osariigist senatisse, peab Hillary Clinton selles osariigis elama, ja mõistagi ei sobi ekspresidendi perel elada ükskõik missuguses elamurajoonis.

Neil päevil käis Clintonite pere koos Billi ämma Dorothy Rodhamiga uurimas New Yorgi Westchesteri rajoonis viit eramut, mis maksavad 1,7--2,3 miljonit dollarit ehk 25--34 miljonit Eesti krooni. President Clintoni aastapalk on «ainult» 200 000 dollarit ehk 2,9 miljonit krooni.

Järgmine USA president hakkab saama märksa kõrgemat palka, kuid see ei lohuta Bill Clintonit, kellel tuleb pead murda selle üle, kuidas tasuda New Yorgi maja võlga pärast Valgest Majast lahkumist 2001. aasta jaanuaris.

Üks New Yorgi elamislaenu eksperte arvas, et pangad vaevalt ütlevad ära presidendi laenutaotlusele, isegi kui ta peaks töötuks jääma. «Pangad on kindlad, et Clinton säilitab kindla sissetuleku tänu oma varasemale positsioonile,» selgitas ta. Kui Clintonid suudaksid teha sularahas 20protsendilise sissemaksu, siis seisaksid pangad neile laenu andmise järjekorras, on ta veendunud.

Kui maja osta 30aastase laenuga, tuleks 2,2 miljonit dollarit maksva maja puhul kuus tasuda laenuintresse, kindlustusmaksu ja jooksvaid kulusid 16 645 dollarit. Presidendiameti lõppemise ja Hillary Clintoni senaatoriks saamise järel väheneb nende sissetulek 35% ehk 200 000 dollarilt aastas 129 619 dollarile, mis teeb kuus 10 800 dollarit.

Bill Clintonil on siiski lootust, sest kõik varasemad presidendid on teeninud ekspresidendina märksa paremini kui riigipeana. Gerald Ford on teeninud head raha firmade juhatuse liikmena, Jimmy Carter on teinud raha kirjanikuna ning Ronald Reagan ja George Bush loengupidajana, eeskätt välismaal. Reagan sai näiteks ühelt Jaapani firmalt ühe loengu honorariks kaks miljonit dollarit.

Kirjastuselt saadava suure ettemakse abil suudaks Bill Clinton jõudsalt vähendada võlgu advokaatidele ning kui Hillary Clinton kaotaks senati valimistel, siis paraneks perekonna rahaseis ilmselt veelgi. Hillary on juba kirjutanud ühe bestselleri ning arvatakse, et tema mälestuste honorar ületab presidendi oma.

Autor: ÄP

Hetkel kuum