ÄP fototoimetus • 29. august 1999 kell 22:00

Russiagate paisub

Sellest rahast kuni 10 miljardit dollarit võib moodustada Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) laenuraha ning ülejäänu on pärit Euroopa prostitutsiooniärist, Ungari relvatehastest ning vene juutidele kuulunud kunstiteoste ja juveelide müügist. Asja uurivad Ameerika, Vene ja Briti esindajad väidavad, et nemad ei tea raha päritolu. USA Today väljapakutud summa on 5 miljardi võrra suurem kui New York Timesi varasem oletus.

Kui need andmed vastavad tõele, siis on tegemist USA ajaloo suurima rahapesuskandaaliga. USA Today andmeil käis rahapesu läbi Bank of New Yorki kahe kontori ja samuti New Yorgis asuva Republic National Banki.

Kõik rahapesuks kasutatud kontod kuuluvad ühele firmale -- Benex Worldwide Ltd-le, mille on loonud Venemaa suurimate maffiagrupeeringute juhid.

Uurijad soovivad väidetavalt üle kuulata vähemalt viis eri valitsuste liiget, nende seas endine asepeaminister Anatoli T?ubais ja eksrahandusminister Aleksandr Liv?its.

Rahapesuafääri uurimisel on USA föderaalpolitsei huvi tundnud eriti Konstantin Kagalovski vastu, kes aastail 1993--1995 oli Venemaa esindaja IMFis, seejärel juhtis kommertspanka Menatep, mis tegi palju tehinguid Bank of New Yorkiga, ja praegu on naftafirma Yukos asepresident. Konstantin Kagalovski on abielus Nata?a Gurfinkel Kagalovskiga, kes töötas Bank of New Yorki Ida-Euroopa osakonna juhatajana ja kes on praegu töölt kõrvaldatud koos panga Londoni töötaja Ljudmila Edwardsiga. Edwards on abielus vene ärimehe Peter Berliniga, kes kontrollib Bank of New Yorkis üht kahtlusalust kontot, mille kaudu on oktoobrist märtsini 10 000 ülekandega läbi käinud 4,2 miljardit dollarit.

Maffia väidetavat rahapesu on püüdnud kummutada Venemaa rahandusminister Mihhail Kasjanov, kelle sõnul on Venemaa iga IMFilt saadud senti kasutanud õigel otstarbel.

Peale maffia rahapesu on Venemaal hakanud järjest rohkem levima andmeid korruptsioonist riigi kõrgeimas juhtkonnas. Itaalia ajaleht Corriere della Sera on viitega Venemaa ja ?veitsi prokuratuurile kirjutanud enam kui miljonist dollarist, mille Jeltsin ja tema tütred Tatjana Djat?enko ja Jelena Okulova olevat saanud albaania päritolu ehitusettevõtjalt Bahgjet Pacollilt, kelle juhitav ?veitsi firma Mabetex sai vastutasuks Kremli renoveerimistööd. Luganos Mabetexi kontoris olevat uurijad kätte saanud Jeltsini ja tema tütarde allkirjaga krediitkaardid.

Muu hulgas on ?veitsi pankades arestitud Kremli asjadevalitseja Pavel Borodini ja ärimees Boriss Berezovski kontod. Borodin olevat altkäemaksu vastu andnud Mabetexile tellimusi ning Berezovski olevat Venemaalt ebaseaduslikult välja viinud osa lennufirma Aeroflot rahast. Aeroflotti juhib Jeltsini tütre mees Valeri Okulov.

Autor: ÄP

Hetkel kuum