• Jaga lugu:

  Hoiupanga endine turvaülem hakkas põllumeheks

  «Kas te tahate minust kirjutada kui hullust?» küsib Põlluaas mitu korda intervjuu ajal. «Võib-olla ma siis olengi hull.»
  Põlluaas ostis kuu aega tagasi ligi poole miljoni krooni eest pankrotivarana OÜ Kõue Agro lauda koos 95 noorlooma ja 100 lüpsilehmaga. «Igale langusele järgneb tõus ja minu arvates on põllumajanduses põhi praegu käes,» põhjendab pedagoogiharidusega Põlluaas oma ostu. «Loomulikult ei saa ma nii ratsa rikkaks, aga see pole praegu ka eesmärk.» Ta on arvestanud, et enne kahte aastat ta oma piimafarmist midagi tagasi ei saa.
  Põlluaas plaanib loomade arvu kasvatada 250ni ja leiab, et just praegu on selleks kõige õigem aeg. «Hävitamistuhinas põllumeestelt saab praegu lehmi väga odavalt osta,» räägib ta. Mõni aasta tagasi maksis mullikas üle 10 000 krooni, praegu saab looma kätte paari tuhandega.
  Nagu kõik piimatootjad, ootab Põlluaas piima hinna tõusu, et saaks tootmisse investeerida. Laenu on tema sõnul praegu põllumehel praktiliselt võimatu saada. «Ilma pikema süvenemiseta on pangad põllumajanduse kriisivaldkonnaks kuulutanud,» on ta nördinud.
  Veel kirub Põlluaas, et maal ei viitsita tööd teha. «Mentaliteet on nagu Nõukogude ajal, et näe, sul on siin palju vilja, ma võtan natuke oma lammastele söödaks,» kirjeldab ta. «Tavaline on ka, et pärast palgapäeva ei jõuta tööle ja et mõni mees töö ajal lihtsalt kusagil vaikses kohas magab.»
  Põlluaasa laudas on praegu palgal viis inimest ja peremees on nõus ka ise virtsa viskama, kui vaja. Põllumajandusalast nõu saab ta konsultantidelt. Tulevikus tahab ta veel vähemate inimestega hakkama saada, et suurendada tootmise efektiivsust. «USAs ühes farmis nägin, kuidas 200 lehma eest hoolitsesid neli inimest -- kaks täiskasvanut, kaks last,» sõnab ta.
  Raplamaa talupidaja Kärt Loo kiidab linnamehest Põlluaasa tegevust. «Meie tulime ka linnast ja ka ajal, kui kõik hinnad olid väga madalal,» räägib ta. «Kui mul praegu oleks raha ja võimalust, alustaks samamoodi nagu temagi.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Senat on heaks kiitmas Bideni taristu plaani
USA senat liigub sel nädalal 550 miljardi dollari suuruse taristuplaani vastuvõtmise poole, mis oleks aastakümnete suurim avaliku sektori kulutus avalikeks töödeks, vahendab Bloomberg.
USA senat liigub sel nädalal 550 miljardi dollari suuruse taristuplaani vastuvõtmise poole, mis oleks aastakümnete suurim avaliku sektori kulutus avalikeks töödeks, vahendab Bloomberg.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.