• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hoiupanga endine turvaülem hakkas põllumeheks

  «Kas te tahate minust kirjutada kui hullust?» küsib Põlluaas mitu korda intervjuu ajal. «Võib-olla ma siis olengi hull.»
  Põlluaas ostis kuu aega tagasi ligi poole miljoni krooni eest pankrotivarana OÜ Kõue Agro lauda koos 95 noorlooma ja 100 lüpsilehmaga. «Igale langusele järgneb tõus ja minu arvates on põllumajanduses põhi praegu käes,» põhjendab pedagoogiharidusega Põlluaas oma ostu. «Loomulikult ei saa ma nii ratsa rikkaks, aga see pole praegu ka eesmärk.» Ta on arvestanud, et enne kahte aastat ta oma piimafarmist midagi tagasi ei saa.
  Põlluaas plaanib loomade arvu kasvatada 250ni ja leiab, et just praegu on selleks kõige õigem aeg. «Hävitamistuhinas põllumeestelt saab praegu lehmi väga odavalt osta,» räägib ta. Mõni aasta tagasi maksis mullikas üle 10 000 krooni, praegu saab looma kätte paari tuhandega.
  Nagu kõik piimatootjad, ootab Põlluaas piima hinna tõusu, et saaks tootmisse investeerida. Laenu on tema sõnul praegu põllumehel praktiliselt võimatu saada. «Ilma pikema süvenemiseta on pangad põllumajanduse kriisivaldkonnaks kuulutanud,» on ta nördinud.
  Veel kirub Põlluaas, et maal ei viitsita tööd teha. «Mentaliteet on nagu Nõukogude ajal, et näe, sul on siin palju vilja, ma võtan natuke oma lammastele söödaks,» kirjeldab ta. «Tavaline on ka, et pärast palgapäeva ei jõuta tööle ja et mõni mees töö ajal lihtsalt kusagil vaikses kohas magab.»
  Põlluaasa laudas on praegu palgal viis inimest ja peremees on nõus ka ise virtsa viskama, kui vaja. Põllumajandusalast nõu saab ta konsultantidelt. Tulevikus tahab ta veel vähemate inimestega hakkama saada, et suurendada tootmise efektiivsust. «USAs ühes farmis nägin, kuidas 200 lehma eest hoolitsesid neli inimest -- kaks täiskasvanut, kaks last,» sõnab ta.
  Raplamaa talupidaja Kärt Loo kiidab linnamehest Põlluaasa tegevust. «Meie tulime ka linnast ja ka ajal, kui kõik hinnad olid väga madalal,» räägib ta. «Kui mul praegu oleks raha ja võimalust, alustaks samamoodi nagu temagi.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.