6. september 1999 kell 22:00

Viru ärikad ärplevad pealinnas

Tallinna linnavalitsuse soov kinkida ära keset Viru väljakut asuva üle 10 000 ruutmeetrise krundi hoonestusõigus 99 aastaks Soome firmale SRV Development OY, iseloomustab Keskerakonna ja linnavolikogu esimehe Edgar Savisaare linnajuhtimisstiili.

Oleme linnavalitsust kritiseerides ühe korra eksinud, siis, kui väitsime, et isegi tigu on võimeline linnavalitsuse kabinettide vahel kiiremini liikuma, kui liiguvad maa-asju puudutavad dokumendid. Praegune juhtum näitab, et linnaametnikud suudavad ennast ületada: hoonestusõiguse materjalid said seaduseelnõuks vormistatud erakordselt kiiresti -- SRV Development OY saatis volikogu esimehele Edgar Savisaarele ja linnapeale Peeter Lepale kirja taotlusega 2. juulil.

Asjaajamise kiirus on ka ainus positiivne seik kogu loos. Kiire ja õige otsuse vahele ei saa alati võrdusmärki panna -- uuele maalapile hoonestusõigust ihaldava Astlanda Hotellide ASi nn Astlanda augus on tegevust märgata alles viimasel ajal, teadmata on Tondi tänava ja Pärnu maantee ristil asuva ehitusvare Osten-Tori saatus, millega on seotud SRV Developmenti esindav ekspeaminister Indrek Toome.

Küsimusele, kuidas sai selline eelnõu sündida, vastab linnavaraameti asejuhataja Alo Brandt: linnavalitsus tellis, küsige abilinnapea Eve Fingilt. Fink ütleb: peame kirjadele vastama ja linnapea on ka päri. Lepp tunnistab Kuku Raadio laupäevases linnatunnis, et tema ei tea loost suurt midagi. Eit teadis, aga eit...

Linna tegelik juht, Keskerakonna ja volikogu esimees Edgar Savisaar istub vaikselt «Vara-Viru» tänavas. Möll ajakirjanduses käib Savisaarest mööda, vitsutatakse Finki. Ent Fink ei suuda ühtki mäge liigutada, kui seda ei soovi Savisaar. Ilma Savisaareta ei kuku Tallinnas kivi ka, rääkimata linna vara jagamisest. Koonderakondlasest statist Peeter Lepast piisab lindlilõikaja rolli täitmiseks.

Seadust, tõsi, pole rikutud. Peale seaduste on aga olemas head tavad. Neid ei pea linnajuhid millekski, mängides konkurssi korraldamata pealinna magusaima krundi kätte ühele firmale.

Kas aga Savisaar ja Keskerakond üldse teavad, mis on hea tava? Keskturu erastamine, mullu Viru väljaku äärse maatüki andmine vendadele Sõnajalgadele, Viru väljaku ja Tallinna sadama vahelisel alal kaheksa ülisoodsa krundi erastamiseõiguse kinkimine ehitusfirmale Rand ja Tuulberg jne näitavad, et ei tea. Linnaisade ja -emade viimase aja kibekiiretes askeldamistes on märgata sarnasust teisel ajal, aga samas kohas tegutsenud inimjõugule -- võta või jäta, Viru ärikad mis Viru ärikad.

Hetkel kuum