15. september 1999 kell 22:00

Eesti Ühispank taas teisel kohal

Eelmise kuu pankade lühibilansside põhjal kokku pandud pankade riskireitingus toimusid muutused teise ja kolmanda koha osas, kui Ühispank tõrjus möödunud kuul teisele kohale platseerunud Tallinna Äripanga kolmandaks.

Osaliselt on selle põhjustanud Tallinna Äripanga mõningane nõrkus ja Ühispanga kerge tugevnemine vaadeldud kuu jooksul reitingus kaasatud tegurite osas.

Tallinna Äripangale tuli kahjuks bilansimahu 8,7%ne vähenemine augustis, mis oli tingitud eeskätt välisriikide krediidiasutustele võlgnevuse vähenemises. Samas on aga väikese panga taolised kõikumised kuust kuusse kõigile teada ja nendega ollakse harjutud.

Ühispangale tuli reitingus ülespoole liikumisel kasuks nii lühiajalise likviidsuse paranemise kui ka vähelikviidsete varade osakaalu langus.

Samas pole Ühispanga seisukohast kuigi hea see, et kuuga kahanes laenude maht 1,5% ja hoiuste maht jäi muutumatuks, samal ajal kui reitingus esimest kohta hoidval Hansapangal kasvas nii laenu- kui hoiuseportfelli maht vastavalt 1,4% ja 2,5%. Veel tugevama hoiuseportelli kasvuga oli reitingus pikka aega neljandat kohta hoidev Opitva Pank, kus vastav näitaja tõusis augustis ligi 90 miljonit krooni ehk 8,7%.

Aktsia tulukuse seisukohalt oli august kõige parem kuu Hansapangale, kuigi vaatamata panga suurele omakapitalile ei ole omakapitali tootlus aktsionäride seisukohalt ehk kõige ideaalilähedasem.

Turuosas ei saanud erilisi muutusi täheldada -- marginaalselt kasvasid võrreldes ülejäänud pankadega Hansapanga ja Optiva Panga turuosad.

Hetkel kuum