Sirje Niitra • 20 september 1999

Priit Saksing sai tingimisi vanglakaristuse

Saksingut esindav vandeadvokaat Monika Mägi lubas kohtuotsuse kindlasti edasi kaevata.

Kohtunik Kadri Põldma ütles, et Saksingu karistuse näol on tegu alammääraga, mida riisumise paragrahv võimaldab. See, et asjaosaline maksis raha tagasi, oli kohtuniku sõnul vastutust kergendav asjaolu. «Kuid ta maksis selle tagasi liiga hilja,» lisas ta.

Vandeadvokaat Monika Mägi leidis, et Saksingu puhul ei saa kõnelda tahtlikust riisumisest. «Kõik peadirektorid on saanud lahkumise puhul kompensatsiooni. Kui palju -- see on iseküsimus,» ütles Mägi, kelle hinnangul mõisteti Saksing süüdi teistele hirmuks ja seetõttu, et tal pole enam poliitilist toetust.

Saksing, kes nüüd töötab turvaseadmeid tootvas ja paigaldavas firmas Hotronic arendusdirektorina, ütles, et ei tunne end milleski süüdi olevat. «Mul oli õigus saada lahkumiskompensatsiooni 12 keskmise kuupalga ulatuses, aga erastamispreemia muutis keskmise kõrgeks,» leidis Saksing, kes maksis skandaali puhkedes kogu saadud raha tagasi ja on nüüd esitanud tsiviilhagi ettenähtud lahkumishüvitise kättesaamiseks.

Saksing ütles, et ligi kaks ja pool aastat kestnud kohtuprotsess on löönud sassi nii tema kui ta lähedaste elu ja ta on neist vintsutustest väsinud. «Mina muutsin Silmeti Eesti ettevõtteks ega arva, et seda perioodi, mil Sillamäel sai kõvasti tööd rabatud, häbenema peaksin. Nüüd olen aga kriminaalkurjategija,» lausus ta. Saksing on ka üks ASi Silmet Grupp väikeaktsionäre.

Saksingut ja tema kaaskohtualuseid süüdistati selles, et 22. aprillil 1997. aastal kirjutasid nad alla rahaülekannetele kokku 2,46 miljoni krooni ulatuses, millest peadirektori lahkumiskompensatsioon oli 1,78 miljonit krooni.

Koos Saksinguga kohtu all olnud Silmeti endise peaökonomisti Nikolai Bakaljase mõistis kohus eile süüdi sama paragrahvi alusel ja ta sai sama suure karistuse. Raamatupidajana töötanud Nadezhda Iljinova peab maksma riigituludesse 2800 krooni trahvi.

Hetkel kuum