ÄP fototoimetus • 21. september 1999 kell 22:00

Firmad peidavad kasumit

Taani minister hakkas uurima, et miks on rahvusvaheliste kontsernide Taani tütarfirmadel Taanis miljardilised käibed, kuid samal ajal deklareerivad nad väga väikest tulu ja maksavad selle pealt tühiseid makse.

Näiteks suured toiduainekontsernid Nestlé ja Unilever on kümne aasta jooksul müünud Taanis kaupa kokku 59 miljardi Eesti krooni eest ja samal ajal on nende maksude-eelne kahjum 258 miljonit krooni ning makse on nad kümne aastaga maksnud kokku ainult 107 miljonit Eesti krooni.

Minister oletab, et Taani tütarfirmad ostavad kaupu samasse kontserni kuuluvatelt firmadelt üle turuhinna. Sellise sisemise hinnakujundusega on võimalik suunata tulusid soodsamate maksudega maadesse ja lasta kõrgete maksudega riikides näidata tütarfirmadel aasta-aastalt nullkasumit.

Alates sellest aastast on Taani asunud OECD survel rohkem kontrollima firmade sisemist hinnakujundust ja nõuab aruandlust firmasiseste ülekannete kohta.

Autor: ÄP

Hetkel kuum