• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Firmadel on liitumispalavik

  Firmade ühinemine on peamine põhjus, miks otseste välisinvesteeringute kasv jätkub jõudsalt, kirjutab ÜRO Kaubandus- ja Arengukonverents (UNCTAD) oma maailma investeerimisaruandes.
  Aasia kriisile ja üldisele finantskriisile vaatamata suurenesid otsesed välisinvesteeringud eelmise aasta jooksul 40%. Otseste välisinvesteeringute all mõeldakse seda, kui ostetakse ära enam kui 10% välisfirma aktsiatest või kui mõnel muul moel investeeritakse välismaale. 1998.a tehti niisuguseid investeeringuid maailmas ca 9593 mld Eesti krooni väärtuses, mis on 2534 miljardit rohkem kui 1997. a. Sel aastal prognoositakse aruandes otseinvesteeringute kasvu jätkumist.
  Sellise arengu mootoriks on eelkõige firmade ühinemine ja vastastikune ostmine. 1998. a jooksul suurenes riigipiire ületav firmade ühinemine, st enam kui 50% aktsiakapitali omandamist, 74% ehk 3440 mld Eesti kroonilt 6154 mld kroonile. Kõige aktiivsemad olid eelmisel aastal Ühendriikide ja Suurbritannia ettevõtted, mis andsid poole maailma investeeringutest. Kokku kaasnes eelmisel aastal ettevõtete ühinemisega 73 000 töökoha kadumine.
  1990. aastatel kokku on nii arvuliselt kui ka rahaliselt umbes 25% kõigist firmade ühinemistest toimunud üle riigipiiride. Pidevalt on kasvanud nn hiidühinemised ehk tehingud, mille väärtus ületab 14,5 miljardit Eesti krooni. 1998. a tehti 89 sellist tehingut, 1997. a oli neid 58, 1996. a 45 ja 1995. a 35. Hiidühinemiste arv on kasvanud iga aastaga ja see arengutendents süveneb selgelt, tõdetakse aruandes.
  1998. a tehti maailma riikides 145 seaduseparandust, millest 136 kergendavad rahvusvaheliste ettevõtete liitumist. Ühtlasi on ülemaailmses majanduses selgelt märgatav tootmissüsteemide muutumine rahvusvaheliseks.
  1998. aastal oli UNCTADi aruande kohaselt maailmas 60 000 rahvusvahelist kontserni, mis andsid 25% maailma sisemajanduse kogutoodangust.
  Alla kolmandiku kapitalist läks arengumaadesse. Enim tõmbasid kapitali ligi Aasia, Ladina-Ameerika ja Kariibi mere piirkond, Aafrika jääb neist kaugele maha.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Boroditši vallandamine oli õige, kuid probleemi linn ei lahendanud
Kuniks Keskerakonna seljatagusega linnafirmade nõukogude liikmed ei vastuta jamade korral mitte kunagi mitte millegi eest, ei parane ka linna juhtimise kvaliteet ja läbipaistvus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kuniks Keskerakonna seljatagusega linnafirmade nõukogude liikmed ei vastuta jamade korral mitte kunagi mitte millegi eest, ei parane ka linna juhtimise kvaliteet ja läbipaistvus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla aktsia S&P 500 ESG indeksist väjaviskamine ajas Elon Muski raevu
Elektriautode tootja Tesla eemaldati laialdaselt jälgitud S&P 500 ESG indeksist, tegevjuht Elon Musk vastas karmide säutsudega Twitteris.
Elektriautode tootja Tesla eemaldati laialdaselt jälgitud S&P 500 ESG indeksist, tegevjuht Elon Musk vastas karmide säutsudega Twitteris.
Emöke Sogenbits: aga nii pikka jamade rodu pole ma oma elus veel näinud!
"Kriisis on hea näha, et vahet pole, mis tööd teed, juhtidel on sarnased probleemid. Ma ei taha olla ebatsensuurne, aga kõige kõige hullem juhtimise juures on see, et mida kõrgemal kohal sa oled, seda hullem mhh-magnet sa oled," alustas Metallitööstuse Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits.
"Kriisis on hea näha, et vahet pole, mis tööd teed, juhtidel on sarnased probleemid. Ma ei taha olla ebatsensuurne, aga kõige kõige hullem juhtimise juures on see, et mida kõrgemal kohal sa oled, seda hullem mhh-magnet sa oled," alustas Metallitööstuse Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Majutusidu Bob W ostab Eesti ettevõtte
Täisautomaatsel tehnoloogial põhinev Soome majutusettevõte Bob W omandas Eesti suurima lühiajalisele majutusele keskenduva korterite operaatori Estonishing Stay, kindlustades sellega Eestis valdkonna turuliidri positsiooni, teatasid ettevõtted.
Täisautomaatsel tehnoloogial põhinev Soome majutusettevõte Bob W omandas Eesti suurima lühiajalisele majutusele keskenduva korterite operaatori Estonishing Stay, kindlustades sellega Eestis valdkonna turuliidri positsiooni, teatasid ettevõtted.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.