ÄP fototoimetus • 4. oktoober 1999 kell 22:00

Rootsi Vattenfall jätkab Balti investeeringuid

Läinud nädalal allkirjastas firma kavatsuste protokolli Kaunase omavalitsuse ja Kaunas Energijaga soojatootmissüsteemi rentimise kohta 15 aastaks. «Aasta lõpuks, kui Kaunase leping on klaar, ulatuvad meie investeeringud Baltimaadesse 500--600 miljoni Rootsi kroonini,» ütles Vattenfalli energiajaotuse Euroopa direktor Gunnar Lundberg.

Leedus on Vattenfall seni omandanud 9,5% Lietuvos Energijast ning avaldanud valmisolekut aidata Leedut energiasektori ümberkorraldamisel. Läinud nädalal Leedu peaministri Rolandas Paksasega peetud läbirääkimistel teatas kontserni juht Carl Erik Nyquist, et võiks selleks investeerida 2--3 miljardit Rootsi krooni, kohe kui sellekohased seadused on ELi normidega kooskõlla viidud.

Kontserni seni ainus kasumiga töötav projekt Balti riikides on Pärnus ostetud soojusettevõte, mis katab 20% linna soojavajadusest. Läinud nädalal esitas Vattenfall taotluse ka Tartu soojavarustuses osalemiseks.

Lätis on Vattenfallil seni üks projekt -- poolteist aastat tagasi ostetud kohalik soojusenergia tootmise süsteem, mis varustab Riia rahvusvahelist lennujaama. Energiat müüakse ka Riia linnale ja ümberkaudsetele tarbijatele.

Kasumit Balti riikide energiaprojektid kehtiva tariifisüsteemi tõttu tavaliselt ei teeni.

«Eratarbijad maksavad elektri eest liiga madalat hinda. Sellepärast ongi enamik Balti riikide energiaprojekte kahjumis. Kohalolevad energiaettevõtted on aga kõik turule tulnud pikema perspektiiviga. Olen veendunud, et Balti riigid arendavad peagi välja normaalse tegevuskeskkonna,» ütles Lundberg.

Põhjust optimismiks annab Eesti, Läti ja Leedu soov ühineda ELiga. Turu väiksusest hoolimata on välismaiste energiaettevõtete huvi suur ning lisaks Rootsi firmadele on piirkonnas kanda kinnitanud ka Soome, Taani, USA, Saksa ja Prantsuse firmad.

Autor: ÄP

Hetkel kuum