Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas erasektoris järgmisel aastal palgakasv kiireneb?

  Ametiühingute tegevus on suunatud sellele, et järgmisel aastal palgad tõuseksid ja et see palgatõus ei oleks väike. Kui analüüsida majandussektoreid, siis on seis selline, et ettevõtted hakkavad uuesti jalgu alla saama ja võetakse inimesi tööle. Näiteks võib tuua kalatööstuse. Kui ettevõtteid uuesti käivitatakse, siis on selge, et palgatase tõuseb.
  Tahaks loota, et suuremad pankrotilained, nagu Viru Rand, Kiviter, Läätsa, on selleks korraks möödas.
  Tööhõivet mõjutab järgmisel aastal kindlasti negatiivselt see, kui jõutakse lõpule Eesti Energia ja Eesti Põlevkivi erastamisega. Valitsuse tehtud analüüs näitab, et põlevkivi- ja energeetikasektoris jääb mitu tuhat töökohta vähemaks. See on küll mitme aasta peale hajutatud, aga selge on see, et järgmisel aastal nendes kahes ettevõttes osa töötajaid koondatakse. Samas ei ole meil konkreetset plaani, kuidas Ida-Virumaale järgmisel aastal töökohti juurde luua. Seetõttu arvan, et tööpuudus järgmisel aastal ei vähene, kuid kasv pidurdub.
  Mina arvan, et palgad järgmisel aastal kindlasti kiiresti ei kasva.
  Riiklikus sektoris tõusevad palgad niikuinii, sest ametnikud ise otsustavad oma palgatõusu üle, aga erasektoris ma sellist arengut ei usu.
  Kuigi rahandusministeerium prognoosib majanduskasvu kuni 4 protsenti, ei ole praegu see veel kindel, kas majanduskasv nii suur tuleb. Osa analüütikuid ennustab majanduskasvuks ainult 2 protsenti. Kaldun samuti arvama, et majanduses ei tule järgmisel aastal nii kiiret elavnemist, et eraettevõtjad oma töötajate palka järsult tõstaksid. Pigem eeldan, et palgad jäävad praegusele tasemele.
  Olen täiesti kindel, et tuleval aastal tööpuudus suureneb. Kõik arengud näitavad, et ettevõtted koonduvad ja paljud neist on läinud välismaalaste kätte. Ettevõtteid püütakse järjest ökonoomsemalt majandada, mis tähendab ikkagi töökohtade kaotamist.
  Tööpuuduse kasvu aeglustumine saab tulla ikkagi uute töökohtade loomise kaudu. Eesti majandus ei ole aga piisavalt restruktureeritud ja meie ettevõtted ei ole veel nii moodsad ja paindlikud kui Euroopas. Ma kardan küll, et tuleb veel töökohti likvideerida. Uute töökohtade loomine ei käi aga nii kiires tempos.
 • Hetkel kuum
Henri Daniel Ots: s....t saiast saab sooja
Toidujäätmetest saab roheline energia, kui suudame ühendada erinevaid kogemusi, kirjutab ettevõtja Henri Daniel Ots arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Toidujäätmetest saab roheline energia, kui suudame ühendada erinevaid kogemusi, kirjutab ettevõtja Henri Daniel Ots arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Powelli sõnavõtt pani turud tõusma
Maailma aktsiaturud hüppasid ja dollar oli kolmapäeval tõusuteel, sest Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kommentaarid õhutasid investorite lootust, et keskpank võib varsti rahapoliitikat leevendada.
Maailma aktsiaturud hüppasid ja dollar oli kolmapäeval tõusuteel, sest Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kommentaarid õhutasid investorite lootust, et keskpank võib varsti rahapoliitikat leevendada.
USA aktsiaturg lõpetas pärast Powelli kommentaare tõusuga
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Reaalajas börsiinfo
Raivo Vare: poliitikud üritavad uut majandust 19. sajandi raamidesse suruda
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Ole edudisainer ja pane ettevõte mõõdikute abil kasvama
Raha pangakontol on oluline mõõdik, aga see ei pruugi näidata ettevõtte edu. Ettevõte peab mõõdikute valikul lähtuma oma äri eesmärkidest ja kasvufaasist, et mõõtmise abil oma äri kasvatada.
Raha pangakontol on oluline mõõdik, aga see ei pruugi näidata ettevõtte edu. Ettevõte peab mõõdikute valikul lähtuma oma äri eesmärkidest ja kasvufaasist, et mõõtmise abil oma äri kasvatada.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Raadiohommikus: lubadustest väikeettevõtetele, reisimisest ja kommunikatsioonist
Käesoleval nädalal toimub Baltimaade suurim reisimess Tourest. Milline on reisiäri hetkeseis ja väljavaated, räägime Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Külli Karingiga.
Käesoleval nädalal toimub Baltimaade suurim reisimess Tourest. Milline on reisiäri hetkeseis ja väljavaated, räägime Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Külli Karingiga.

Olulisemad uudised

Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.