• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas erasektoris järgmisel aastal palgakasv kiireneb?

  Ametiühingute tegevus on suunatud sellele, et järgmisel aastal palgad tõuseksid ja et see palgatõus ei oleks väike. Kui analüüsida majandussektoreid, siis on seis selline, et ettevõtted hakkavad uuesti jalgu alla saama ja võetakse inimesi tööle. Näiteks võib tuua kalatööstuse. Kui ettevõtteid uuesti käivitatakse, siis on selge, et palgatase tõuseb.
  Tahaks loota, et suuremad pankrotilained, nagu Viru Rand, Kiviter, Läätsa, on selleks korraks möödas.
  Tööhõivet mõjutab järgmisel aastal kindlasti negatiivselt see, kui jõutakse lõpule Eesti Energia ja Eesti Põlevkivi erastamisega. Valitsuse tehtud analüüs näitab, et põlevkivi- ja energeetikasektoris jääb mitu tuhat töökohta vähemaks. See on küll mitme aasta peale hajutatud, aga selge on see, et järgmisel aastal nendes kahes ettevõttes osa töötajaid koondatakse. Samas ei ole meil konkreetset plaani, kuidas Ida-Virumaale järgmisel aastal töökohti juurde luua. Seetõttu arvan, et tööpuudus järgmisel aastal ei vähene, kuid kasv pidurdub.
  Mina arvan, et palgad järgmisel aastal kindlasti kiiresti ei kasva.
  Riiklikus sektoris tõusevad palgad niikuinii, sest ametnikud ise otsustavad oma palgatõusu üle, aga erasektoris ma sellist arengut ei usu.
  Kuigi rahandusministeerium prognoosib majanduskasvu kuni 4 protsenti, ei ole praegu see veel kindel, kas majanduskasv nii suur tuleb. Osa analüütikuid ennustab majanduskasvuks ainult 2 protsenti. Kaldun samuti arvama, et majanduses ei tule järgmisel aastal nii kiiret elavnemist, et eraettevõtjad oma töötajate palka järsult tõstaksid. Pigem eeldan, et palgad jäävad praegusele tasemele.
  Olen täiesti kindel, et tuleval aastal tööpuudus suureneb. Kõik arengud näitavad, et ettevõtted koonduvad ja paljud neist on läinud välismaalaste kätte. Ettevõtteid püütakse järjest ökonoomsemalt majandada, mis tähendab ikkagi töökohtade kaotamist.
  Tööpuuduse kasvu aeglustumine saab tulla ikkagi uute töökohtade loomise kaudu. Eesti majandus ei ole aga piisavalt restruktureeritud ja meie ettevõtted ei ole veel nii moodsad ja paindlikud kui Euroopas. Ma kardan küll, et tuleb veel töökohti likvideerida. Uute töökohtade loomine ei käi aga nii kiires tempos.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Swedbank annab üle pika aja LHV-le taas ostusoovituse
Swedbanki peakontori analüütikud on pärast LHV III kvartali tulemuste avalikustamist andnud üle pika aja taas ostusoovituse Eesti panga aktsiale. Swedbanki hinnangul võiks LHV aktsia õiglane väärtus olla 49 eurot.
Swedbanki peakontori analüütikud on pärast LHV III kvartali tulemuste avalikustamist andnud üle pika aja taas ostusoovituse Eesti panga aktsiale. Swedbanki hinnangul võiks LHV aktsia õiglane väärtus olla 49 eurot.
National Geographic muudab Eestis oma ilmumise põhimõtteid
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Soome mõjukas majandusjuht sai maksuparadiisi tulu varjamise eest aasta tingimisi
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.