6. oktoober 1999 kell 22:00

Kas erasektoris järgmisel aastal palgakasv kiireneb?

Ametiühingute tegevus on suunatud sellele, et järgmisel aastal palgad tõuseksid ja et see palgatõus ei oleks väike. Kui analüüsida majandussektoreid, siis on seis selline, et ettevõtted hakkavad uuesti jalgu alla saama ja võetakse inimesi tööle. Näiteks võib tuua kalatööstuse. Kui ettevõtteid uuesti käivitatakse, siis on selge, et palgatase tõuseb.

Tahaks loota, et suuremad pankrotilained, nagu Viru Rand, Kiviter, Läätsa, on selleks korraks möödas.

Tööhõivet mõjutab järgmisel aastal kindlasti negatiivselt see, kui jõutakse lõpule Eesti Energia ja Eesti Põlevkivi erastamisega. Valitsuse tehtud analüüs näitab, et põlevkivi- ja energeetikasektoris jääb mitu tuhat töökohta vähemaks. See on küll mitme aasta peale hajutatud, aga selge on see, et järgmisel aastal nendes kahes ettevõttes osa töötajaid koondatakse. Samas ei ole meil konkreetset plaani, kuidas Ida-Virumaale järgmisel aastal töökohti juurde luua. Seetõttu arvan, et tööpuudus järgmisel aastal ei vähene, kuid kasv pidurdub.

Mina arvan, et palgad järgmisel aastal kindlasti kiiresti ei kasva.

Riiklikus sektoris tõusevad palgad niikuinii, sest ametnikud ise otsustavad oma palgatõusu üle, aga erasektoris ma sellist arengut ei usu.

Kuigi rahandusministeerium prognoosib majanduskasvu kuni 4 protsenti, ei ole praegu see veel kindel, kas majanduskasv nii suur tuleb. Osa analüütikuid ennustab majanduskasvuks ainult 2 protsenti. Kaldun samuti arvama, et majanduses ei tule järgmisel aastal nii kiiret elavnemist, et eraettevõtjad oma töötajate palka järsult tõstaksid. Pigem eeldan, et palgad jäävad praegusele tasemele.

Olen täiesti kindel, et tuleval aastal tööpuudus suureneb. Kõik arengud näitavad, et ettevõtted koonduvad ja paljud neist on läinud välismaalaste kätte. Ettevõtteid püütakse järjest ökonoomsemalt majandada, mis tähendab ikkagi töökohtade kaotamist.

Tööpuuduse kasvu aeglustumine saab tulla ikkagi uute töökohtade loomise kaudu. Eesti majandus ei ole aga piisavalt restruktureeritud ja meie ettevõtted ei ole veel nii moodsad ja paindlikud kui Euroopas. Ma kardan küll, et tuleb veel töökohti likvideerida. Uute töökohtade loomine ei käi aga nii kiires tempos.

Hetkel kuum