10. oktoober 1999 kell 22:00

Ajakirjandust tehakse külajutu tasemel

Olen ÄP innukas lugeja pikka aega ja soovin edaspidigi ajalehest leida sõnumeid, mis on sobivad majandusajalehte. Infot tänapäeva elutempo juures paistab jätkuvat. Kas info tõele vastab, on iseasi.

4. oktoobri ÄPs näitab Kadi Heinsalu oma oskust sõnu seada. Juba pealkiri «Viimsi vallataatide mõnus elu» on intrigeeriv. Vähe teksti, ei ühtegi reaalsusele vastavat fakti ja asjaosaliste suured pildid.

Mis jääb lugejale meelde? See, et «vallataadid» sahkerdavad maaga ja elavad ametiaja jooksul soetatud luksuselamutes. Kadi Heinsalu ei too välja ühtegi nime nende hulgast, kes valla juhte maatehingutes süüdistavad peale vallavanema ametit ihaldava Peeter Kuke.

Selgitame siis pisut tegelikke asjaolusid. Vallavanem Kaido Metsma sai oma maaeraldise kunagise A. M. Kirovi nim NKK päevil juba pea 15 a tagasi, täpsemalt 1983. a (akt nr 87) ning maja valmis nelja aasta pärast, s.o 1987. a, mil vastav komisjon ehitisele kasutamisõiguse andis. Fakt on, et Kaido Metsma elab juba üle 10 aasta järjepanu samas majas ja ei ole ametiaja jooksul uut maja endale soetanud.

Abivallavanem Enn Sau elab Viimsis alates 1985. a, mil ehitas Randverre oma maja, mis valmis aasta hiljem. 1995. a müüs maja maha 2,6 mln krooni eest. Saadud raha eest ostis Enn Sau ridaelamu boksi Viimsi alevikus 1 mln krooni eest. Sau ei ole kunagi elanud Meriväljal. Maasturi Jeep Cherokee soetas päevil, mil tema firma tegeles USA päritolu autode maaletoomisega.

Artiklis nimetatud Airi Vart, kelle nimele on väidetavalt vormistatud Aivar Osale kuuluvaid krunte, pole kunagi Viimsi vallavalitsuses töötanud. Aivar Osa probleemidega tegeleb hetkel kaitsepolitsei ja vald on esitanud kõik politsei poolt nõutud dokumendid. Ajakirjanik on sunnitud tõdema, et «Viimsi vallataatide» ja kurikuulsa Osa ebaseaduslik tegevus on oletuslik.

Äripäev paneb Viimsi maa-ameti juhatajale pahaks seda, et see oma naisele auto ostis. Usun, et ausa maksumaksjana kajastab perekond Saretok seda oma tuludeklaratsioonis.

Maamõõdufirma AS Optiset ei ole ennast peale surunud. Maamõõtmist ei tee vald. See lepitakse kokku maaomaniku kui tellija ja maamõõdufirma vahel. Viimsi maa-ameti teadetetahvlil on nimekiri 20 maamõõdufirmast, kelle vahel saab tellija valiku teha. AS Optiset on ilmselt oma tööd teinud korrektselt ning seetõttu saanud hulga tellimusi.

Kui naaber soovitab läbi enda kogemuse teisele naabrile teenuse osutajat, siis ei ole selles midagi halba.

Konkreetsete faktide olemasolul seaduserikkumistest tegeleksid antud probleemidega selleks seatud struktuurid.

See, et külajutu tasemel tegeleb asjaga ajakirjandus, ei ole eelolevaid valimisi arvestades mitte midagi muud kui valimisvõitlus erinevate huvigruppide vahel.

Hetkel kuum