Erik Samel • 10. oktoober 1999 kell 22:00

Välismaalased domineerivad

Tallinna vanalinnas ületab nõudlus pidevalt pakkumise. Korterite hinnatase on sel aastal püsinud muutumatuna.

Kõige rohkem soovitakse vanalinnas osta väikeseid remontivajavaid kortereid hea asukohaga ja remonditud majas. Selliste korterite ruutmeetri hind on enamasti 10 000 krooni, kuid paraku on neid soovijatele pakkuda väga harva. Oluline on ka see, kas hoonel on ajaloolis-arhitektuuriline väärtus. Selle puudumisel langeb korterite hind mitukümmend protsenti.

Vanalinna korterite puhul on kinnisvaraeksperdid ühel meelel, et nende hind ei lange, vaid üha tõuseb. Enamik ostjaid peab südalinnas korteri ostmist investeeringuks.

Kui soovitavat korterit vanalinnas ei leita, siis hakatakse sobivat eluaset sageli otsima Kadriorust või ostetakse hoopiski eramu Tallinna äärelinnas.

Selle aasta algul tehti vanalinnas väga vähe kinnisvaratehinguid. Viimastel kuudel on sõlmitud arvukalt tehinguid nii üksikute korterite kui kinnistute müügiks.

Keskmiselt maksab korteri ruutmeeter vanalinnas endiselt 15 000--17 000 krooni, kuid ostjat on võimalik leida märksa kallimatelegi korteritele. Ober Hausi kinnisvaraspetsialisti Kristiina Suitsu sõnul on viimastel kuudel jõutud ostu-müügilepingu allakirjutamiseni nelja kalli korteri osas Pikal tänaval. Keskmine korteri hind on olnud 24 000 kr/m². Ostjad on peamiselt välismaalased, kes tulevad mitmeks aastaks Eestisse tööle.

Kõige odavamalt saab vanalinna eluase soetada ruutmeetri eest 5000 krooni makstes. Pindi Kinnisvara eluruumide osakonna juhataja Kairi Ummuse sõnul on see siiski võimalik vaid vanalinna Balti jaama poolses osas ning halvas seisukorras majas.

Korterite müüki vanalinnas iseloomustab veel asjaolu, et müüjatel pole enamasti kiiret ning kui ostjad pole nõus küsitavat summat maksma, siis ei lase müüjad hinnas alla, vaid jäävad ootama paremaid aegu. Korterite müügiperioodid on seetõttu pikaks veninud.

Lisaks väikestele korteritele on Kairi Ummuse sõnul nõutud väikesed kinnistud, kuhu saab näiteks hotelli rajada. Enamik selliseid kliente on välismaalased ja neist omakorda on suur osa itaallased, märgib Kairi Ummus.

Vt. ka Korterite hinnad Tallinna vanalinnas

Hetkel kuum