Tõnis Oja • 12 oktoober 1999

Euro jätkab endiselt tõusulaines

Jeeni kurss kerkis eile dollari ja euro suhtes viimase nädala kõrgeimale tasemele, sest turuosaliste seas tugevnes järjest enam veendumus, et Jaapani Pank ei võta ette radikaalseid meetmeid riigi rahapoliitika leevendamiseks. Keskpanga monetaarpoliitikat kujundava nõukogu istung toimub täna. Analüütikute arvates keskpank teatab vaid mõnest meetmest suurendamaks jeeni likviidsust. Kuigi Jaapani Panga nõukogu koosolek on valuutaturgude jaoks tähtsaim sündmus, olulisimaks valuutakursside kujundajaks see sündmus ei kujune. Sellele vaatamata käitusid turud vastavalt printsiibile «parem karta, kui kahetseda» ning olulisi valuutapositsioone sisse ei võtnud.

Ettevaatusest oli tingitud ka valuutakursside vähene liikumine. Pärast Ühendriikide finantsurgude avamist tõusis ühisraha ülespoole 1,0700 USD taset.

Makromajanduslikest nätajatest, mis avaldati eile, oli olulisimaks Prantsusmaa tarbijahinnaindeks. Jaehinnad kallinesid seal septembris 0,2 protsendi võrra, mis on prognoositust (0,1%) mõnevõrra kõrgem. Need andmed olid euro kursile küllaltki soodsad -- väiksemgi inflatsiooniilming eurotsoonis tugevdab ühisraha, sest Euroopa keskpank võib reageerida sellele kiiresti intresside tõstmisega.

Hetkel kuum