• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Täna selgub sajandi viimane Nobeli majandusauhind

  Sellisel juhul ei saa valituks olla ungarlane Janos Kornai, kes on uurinud sotsialismi mudelit ning selle kokkuvarisemist Ida-Euroopas.
  Ainus naiskandidaat, keda on nimetatud, on ameeriklanna Anne Kreuger -- ekspert kaubandusteooria ja arengumaade alal.
  Peafavoriidiks arvatakse New Yorgi Columbia ülikooli professorit Edmund Phelpsi, kes on uurinud, kuidas mõjutavad majandust inimeste ootused, näiteks seost tööpuuduse ja inflatsiooni vahel.
  Samas pole välistatud, et auhinnakomitee otsustab seekord premeerida teerajajat mõnes majandusteaduse kitsas valdkonnas, näiteks ekonomeetrias. Tegemist on piirialaga majandusteaduse ja statistika vahel. Sellisel juhul on kaalukaks kandidaadiks Harvardi ülikooli professor Dale Jorgenson.
  Aastaid on spekuleeritud ka kanadalase Robert Mundelli nimega, kes on «optimaalse valuutapiirkonna» teooria autor. Sellest pole mööda saanud peaaegu mitte ükski Euroopa valuutaliitu puudutav arutelu.
  Interneti võidukäigu ajal on suurt kõlapinda leidnud «uus kasvuteooria», mille kuulutajaks oli Stanfordi professor Paul Romer. Teda peetakse aga Nobeli auhinna jaoks veel liiga nooreks, niisamuti kui Paul Krugmanit, kes on andnud arvestatava panuse väliskaubanduse teooriasse.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.