• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti liberaalsus suurendab eksporti

  Aeg-ajalt on huvitav heita pilk oma lõunanaabrite majandustegevusele.
  Sisemajanduse kogutoodang ühe elaniku kohta on endiselt suurim Eestis, 3590 USD aastas, võrreldes Läti 2610 USD ja Leedu 2900 USDga, need on 1998. aasta andmed. On tähelepanuväärne, et arvud näitavad Läti mahajäämust Leedust. Ent sellel aastal on Läti jätkanud kolmest riigist suhteliselt kõige tugevamini, sest esimese ja teise kvartali tagasiminek on Lätis olnud kõige väiksem: esimeses kvartalis -2,3% ja teises -1,8%. Eesti samad numbrid on -5,6% ja -2,4%, Leedul on tagasiminek olnud kõige suurem, vastavalt -5,8% ja -4,0% võrreldes eelmise aastaga. Võib sedastada, et Eestil on kerge n-ö ajalooline edumaa naabrite ees, ent kahe esimese kvartali langus oli meil sügav.
  Leedut painab kõige tugevamini jooksevkonto puudujääk, mis oli teises kvartalis 14,2% SKTst. Eesti elas eelmisel aastal üle ärevad ajad (eelkõige välisinvestorite silmis), mil jooksevkonto puudujääk ulatus 13 protsendini. Praegu on Eestil läinud tunduvalt paremini, puudujääk on langenud 4,0 protsendini. Läti asub momendil 9,7 protsendiga Eesti ja Leedu vahel.
  Välismaailma arvamus kolmest Balti riigist peegeldub reitinguagentuuride hinnangus. Näiteks hindab Standard & Poors niiviisi: Eesti BBB+, Läti BBB ja Leedu BBB--. Moody'se hinnangud on samas järjekorras: Eesti Baa1, Läti Baa2 ja Leedu Ba1.
  Inflatsiooniga Eestil, Lätil, Leedul enam probleeme pole, kõigil on see allpool 3protsendilist euronormatiivi.
  Väliskaubandus on peaaegu võrdses miinuses kõigis kolmes riigis, kui arvestada ühe elaniku kohta (Eestis 1,45 mln, Lätis 2,43 mln ja Leedus 3,70 mln elanikku). See puudujääk on ca 600--750 krooni elaniku kohta kuus. Ent positiivset potentsiaali näitab pigem riikide ekspordimaht. Ja siin teeb üks Eesti elanik naabritele selgelt ära: augusti näitajate põhjal eksportis Eesti 2410 krooni eest elaniku kohta kuus. Läti eksportis juulis vaid 850 krooni eest ja Leedu 1040 krooni eest.
  Eestile on ette heidetud majanduse äärmist avatust piirangute puudumise mõttes ja seetõttu haavatavust. Ekspordinumbrid näitavad pigem vastupidist: siseturu kaitsele pühendunud Läti ja Leedu suudavad eksportida elaniku kohta pea kolm korda vähem. Ekspordi absoluutmahtudes edestab Eesti ca 70 protsendiga Lätit, kuid jääb ca 12 protsendiga maha veel Leedust.
  Autor: Mati Feldmann
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Enefit Greeni aktsionärid kinnitasid dividendi
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Täna toimus Enefit Greeni aktsionäride koosolek, kus kinnitati 0,151 eurone dividend, selgub börsiteatest.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Eesti saab leevendada inflatsiooni mõju, hinnatõusu ennast pidurdada on raske
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.
Kuivõrd inimeste ostujõust viiendiku, vaesematel isegi kolmandiku viinud hinnatõus on põhjustatud peamiselt Eestist väljaspool tekkinud põhjustest, napib ka võimalusi, kuidas seda siin kohapeal pidurdada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.