ÄP fototoimetus • 13. oktoober 1999 kell 22:00

Lassil korruptsiooni tõttu kriminaalasi

Usalduse kaotuse tõttu vallandatud rahandusministeeriumi asekantsler Peep Lass müüs märtsis kantsler Agu Lellepile turuhinnast 100 000 krooni võrra madalamalt riigile kuuluva sõiduauto Audi A6. Kuigi minister Siim Kallas vastas kohe pärast ametisse asumist eitavalt rahandusministeeriumi tippametnike taotlusele uued ametiautod osta, ostis Lellep 29. märtsil endale ASist Reval Auto soodushinnaga uue Audi A6.

Esialgsetel andmetel sõiduautot riigivara registris arvele ei võetud ning ligi kümne päeva möödudes müüs asekantsler Lass sama auto kehtivat sõiduautode võõrandamise korda rikkudes 330 000 krooni eest Lellepile. Mõni nädal pärast auto ostmist lahkus Lellep uue ministri survel ametist. Rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik rääkis varem, et rahandusministeeriumi tellitud ekspertiis näitas, et auto turuhind oli sel ajal 430 000--450 000 krooni. Seega tekitas Lass riigile umbes 100 000 krooni kahju, mis oligi vallandamise aluseks.

Vaarik rääkis, et kuigi autoga tehtud tehingud leidsid aset juba kevadel, sai minister sellest teada alles mõni nädal tagasi ja sedagi juhuslikult. Nimelt oli tehingutega seotud dokumentatsioon samuti korruptiivsetes tegudes kahtlustatava ministeeriumi haldusosakonna juhataja Teet Jõerüüdi käes. Kaitsepolitsei tehtud läbiotsimise käigus leiti Jõerüüdi töömaterjalide hulgast ka Lassi ja Lellepi poolt Audi A6ga tehtud tehingute paberid, selgitas Vaarik.

Autor: ÄP

Hetkel kuum