Kristina Traks • 18. oktoober 1999 • 2 min
Jaga lugu:

Piimapuudus süveneb aasta lõpus

«Piima kogus hakkab lähenema siseturu tarbimise vajadusele,» ütles ASi Tapila Laeva Meierei nõukogu liige Mati Mölder. «Kui eksporti ka arvestada, hakkab piimast puudu jääma.»

Mölderi sõnul võib toorpiima puudus viia selleni, et piimatooteid tuleb hakata Eestisse importima. «Mingi aeg võime me kokkuostuhinna tõusu tarbijahinna tõstmisega kompenseerida, aga lõputult ei saa hinda tõsta,» lisas ta.

ASi Rävala Piim juhataja Rein Viilu ütles, et aasta lõpuks võib piim tõepoolest otsas olla. «Kui aga piima hind tõuseb märgatavalt, siis võib juustutehaste arvelt tulla piima, sest juustu tootmine ei tasu kalli tooraine juures ära,» ütles Viilu.

«Joogipiima tootmiseks jätkub piima küll, aga kevadeks läheb üks suurtest tööstustest kindlasti kinni,» ütles piimatootja OÜ Vändra juhataja Ilmar Teevet. «Ilmselt õiget piima hinda näevad need tootjad, kes kolme aasta pärast veel elus on.»

Piimatööstustest dirigeerib kokkuostuhinda praegu kuu aega tagasi uue tehase avanud Lacto. Eelmisel nädalal tõstsid Lactoga samale tasemele, 2.50 kilo, kõrgema sordi piima hinna Rävala Piim ja tulundusühistu E-Piim. Sama palju maksab praegu Laeva meierei. Võru Juust maksab piima kilost 2.40. Tänaseks juhtpositsiooni piimandusturul kaotanud Ühinenud Meiereid pole teiste suurte tööstustega hinnarallis sammu suutnud pidada ja maksab piima eest reedest keskmiselt 2.30 kilo.

Selle aasta alguses oli Eestis 158 000 lehma, kes oleks aastas andnud piima umbes 632 000 tonni. Prognooside kohaselt on aasta lõpuks järel 120 000 lehma, kes kokku annaksid piima 480 000 tonni aastas. See kogus on Eesti aastane siseturu tarbimine, ekspordiks toorainet ei jätku.

Loomade hävitamine jätkub kuni kevadeni, vaatamata tõusvale kokkuostuhinnale, sest paljud tootjad ei saanud kuiva suve tõttu loomadele piisavalt sööta varuda. Tapamajades on loomade tapmisgraafikud täis jaanuari lõpuni.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt