• Jaga lugu:

  Pangareitingud nõrgenesid

  Septembris alanesid reitingud pea kõikidel pankadel.
  Lühiajalise likviidsuse näitaja halvenes möödunud kuul kõikides pankades. See oli tingitud nii lühiajaliste kohustuste mahu kasvust kui likviidsete varade mahu langusest. Näiteks Krediidipangas kasvas nõudmiseni hoiuste maht 40%, Hansapangas 2,6%. Samas vähenes pankades sularaha mass kuuga kokku 11%.
  Kolmes Eesti suuremas pangas kasvas kuuga ka vähelikviidsete varade osakaal. Selle näitaja kasvu peamine põhjus oli Eesti pankade koondlaenuportfelli eelmise kuu kiire 4,4%ne kasv. Eriti tublilt kasvas eraisikute laenuportfell, mis suurenes 11,6%. Suurelt on selle taga õppelaenud, kuid laenuportfelli kasv septembris ei pruugi olla ajutine nähtus, sest pangad püüavad laenuportfelle pidevalt kasvatada -- on see ju üks nende peamisi võimalusi kasumit ja omakapitali rentaablust suurendada.
  Suur laenuprovisjonide maht ei lase pankadel kasuminumbreid kasvatada. Hea näide on Hansapanga septembri väike kasum. Sellegipoolest oli ka eelmisel kuul Hansapank kõige rentaablim ja kergitas absoluutarvudes oma aktsia tulukuse tegurit pangandusreitingu arvutuses enim.
  Kokku kasvas Eesti kommertspankade varade maht lõppenud kuul 1,3%. Kõige olulisemalt aitas sellele kaasa Hansapanga aktivate 1,9%ne tõus 23,4 mld kroonini. Hansapangas kasvas kuuga keskvalitsuse vahendite maht 65% ning hoiuste maht 4,3%, mis ületab oluliselt turu keskmist 1,8% suurust näitajat.
  Seni veel käsitlemata finantsvõimenduse näitaja muutus pankade lõikes septembris erinevalt. Eesti Krediidipangas ja Hansapangas see kasvas ning mõjus reitingu lõppresultaadi suhtes negatiivselt, ülejäänutes see kahanes.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Tehnoloogiahiiud lõid ootusi; investorite tuju see ei tõstnud
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Terviseameti külmladude uuringud jätkuvad, raisku läks 3 miljonit eurot
Terviseamet andis ülevaate külmladude soojenemisest, mille tõttu läks riknema 100 000 doosi vaktsiini ja ravimit.
Terviseamet andis ülevaate külmladude soojenemisest, mille tõttu läks riknema 100 000 doosi vaktsiini ja ravimit.
Eestlase asutatud Workland võtab üle Soome konkurendi ärid
Eesti koostöötamiskeskuste ja täisteenusbüroode kett Workland laiendab oma võrgustikku kahe keskuse võrra, võttes üle UMA keskused Tallinnas Maakri tänaval ning Vilniuses GO9 keskuses, teatas ettevõte.
Eesti koostöötamiskeskuste ja täisteenusbüroode kett Workland laiendab oma võrgustikku kahe keskuse võrra, võttes üle UMA keskused Tallinnas Maakri tänaval ning Vilniuses GO9 keskuses, teatas ettevõte.