Toomas Truuverk • 27. oktoober 1999 kell 22:00

Aktsiaturul põhi alt kadunud

Tallinna börs jätkas kolmapäeval eriliste üllatusteta. Kauplemisaktiivsus oli loid ja aktsiate hinnad püsisid mõõdukal langustrendil. ÄP indeks vajus päevaga 0,63% madalamale, sulgudes 271,44 punktil.

Aktsiaturg on vajunud tagasi Telekomi börsile tuleku eelsesse aega. ÄP indeks oli viimati nii madalal käesoleva aasta 26. jaanuaril. Seega on nii paljutõotavana näinud börsikevad sumbunud masendavaks sügiseks, kus isegi paadunud optimistidel raske midagi rõõmustavat leida.

Eile Tallinna kesklinnas toimunud pooletunnine elektrikatkestus tuletas meelde lähenevat aastavehetust. Õnneks suutis Eesti Energia olukorra kiiresti lahendada ja ka börs oli selleks ajaks juba suletud.

Viimsele ajale iseloomulikult leidsid eilegi kauplemishuvi peaasjalikult vaid Hansapanga ja Norma aktsia, mis kahe peale kokku andsid 83% börsisüsteemi päevakäibest. Kümne ülejäänud kauplemishuvi leidnud aktsia päeva keskmine kauplemismaht oli 115 484 kr.

Märkimisväärne on, et kuidagi ei suuda toetuspinda enam leida Norma aktsia. Eile kukkus aktsia hind taas enam kui 5% madalamale, jõudes juba enam-vähem Autolivi aktsiaostu teatele eelnenud aega. Fundamentaalnäitajatest on praegu ehk juba kohatu rääkida, kuid Normal on need tõesti tugevad ja praegusel hinnatasemel aktsia väga ahvatlev.

Psühhologilistest mõjuritest lähtuvalt (lootusetuse meeleolu investorite hulgas), võib eeldada langusperioodi jätkumist veel mõnda aega. Kindel on aga ka see, et osa investoreid jälgib suure huviga järjest langevaid aktsiahindu, üritades tabada kõige madalamat sisenemishetke.

Hetkel kuum