Andres Reimer • 31. oktoober 1999 kell 22:00

Metsatöösturid soovivad maksta riigile

Rahandusministeeriumi ametnikud koostavad praegu vastust Metsatööstuse Liidu juhi Erki Unni poolt rahandusminister Siim Kallasele saadetud ettepanekule, mille kohaselt hakkaksid metsamaterjali lõppostjad tasuma käibemaksu otse riigikassasse. ASi Forestex juhatajana töötava Unni sõnul soodustab praegune kord illegaalset puidukaubandust, sest metsamaterjali müüjate suure hulga tõttu pole riigil võimalik maksu tasumist kontrollida.

«Paljud metsa müüjad kasseerivad saetööstustelt käibemaksu sisse, kuid ei maksa seda riigile,» selgitas Unn. «Riigikassasse ette nähtud rahaga ostetakse hoopis kalleid autosid.»

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson Isamaaliidust ütles, et tema toetab põhimõtteliselt ettepanekut, mis aitab maksude kogumist parandada.

«Metsatööstuse Liidu ettepanekut tasub kaaluda, kui see sobib ka maksutehnilise poolega,» ütles Kalle Jürgenson.

Jürgen Ligi, kes esindab rahanduskomisjonis Reformierakonda, seevastu avaldas seadusemuudatusele vastuseisu, nimetades ettepanekut sobimatuks. «Maksuseadus peab olema universaalne kõigile, mistõttu ei kannata ta välja ühe kitsa eluala jaoks tehtud eritingimusi,» ütles Ligi.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro sõnul on Metsatööstuse Liidu ettepanekut võimalik tehniliselt ellu rakendada, sest näiteks Lätis kehtib metsa müümisel samasugune kord, mis ei lähe vastuollu ka Euroopa Liidu direktiividega.

«Muudatus on tehniliselt võrreldav impordi käibemaksuga, kui maks tasutakse kauba maale toomisel,» selgitas ta.

Oro selgitas, et rahandusminister pole oma seisukohta veel avaldanud, sest töö vastuse ettevalmistamisega on pooleli.

Oro lisas, et peale seaduse muutmise tuleb muuta ka maksuaruandes käibe deklareerimise vormi ning täpsustada müügi objekti formuleeringut. «Ebatäpse formuleeringu puhul võidakse Eestis levinud praktika kohaselt puidu nime all müüma hakata ükskõik mida,» ütles ta.

Hetkel kuum