Kristina Traks • 1 november 1999

Optiva Panga väärtus langeb

Kuigi keskpank kinnitab järjekindlalt, et läbirääkimised osaluse müümise üle käivad ja kõik läheb normaalselt, pole pangandusega seotud inimesed juba tükk aega kuulnud midagi võimalikest investoritest.

Eesti Panga bilansis on 58% Optiva Panga aktsiate väärtus 255 mln krooni. Praegu on keskpanga osaluse turuväärtus aga vaid 218 mln krooni. Eesti Panga kinnitusel nad kahjumiga aktsiaid ei müü.

Kuna keskpanga käes on rohkem kui pool Optiva panga aktsiatest, ei pea Eesti Pank osaluse hinda aasta lõpus vastavalt turuväärtusele ümber hindama.

Hansa Investmentsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk märkis, et on väheusutav, et riik sellest tehingust mingit kasu saaks. Reisenbuki hinnangul pole seetõttu keskpangal põhjust ka müügiga kiirustada, sest tehing kujuneb paremaks siis, kui Eesti makromajanduslik olukord paraneb.

«Praeguse omanikeringiga pole Optival mingit võimalust märkimisväärset kasumit teenida,» kinnitas Reisenbuk. Tema sõnul peaks Optival olema tugev strateegiline omanik. Septembris sai Optiva Pank kasumit 570 000 krooni.

Investeerimispanga LHV juhi Rain Lõhmuse sõnul pole erasektori jaoks Optivasse investeerimine küll eriti mõttekas, kuid keskpank käitub mõnikord teistel ajenditel. Ta lisas, et on kahtlane, kas see projekt ennast ära tasub.

«Kogu Optiva loomine ja kapitaliseerimine toimus selle mõtte all, et pank lõpuks maha müüa,» lausus Lõhmus. «Tõenäoliselt käib praegu enamik Optiva Panga tegevusest selle nimel, et leida endale ostja.»

Spekulatsioonid Optiva Panga võimalike investorite ümber kergitasid septembris Optiva aktsia hinda Tallinna börsil. Võimalike ostjatena on nimetatud LB Kieli, MeritaNordbankenit ja Sampo kindlustust.

Nende kõigi esindajad on aga huvi Optiva vastu eitanud, sest Eestis on kahel kommertspangal nii suur turuosa, et investeeringul Optivasse poleks mingit mõtet.

Septembri lõpu seisuga kuulus Optivale 7,4% pangandusturust ja Hansapangale enam kui 52%.

Koos keskpangaga müüb oma 21% osalust Optivas ka Ühispank.

Rain Lõhmus ütles, et nende panga kaudu pole kunagi Optiva vastu huvi tuntud. «Me pole sellega tegelenud, sest meie jaoks pole see investeering,» märkis Lõhmus.

Mullu sügisel Optiva Panka 255 mln krooni investeerinud Eesti Pank lubas osaluse maha müüa tänavuse aasta jooksul. Nüüd väitis keskpanga infoosakonna juht Andrus Kuusmann, et kiiret pole ja tehing võib toimuda ka järgmisel aastal.

Enne tehingu toimumist ei anna keskpank Kuusmanni kinnitusel selles osas mingeid kommentaare. Samuti ei valgusta võimalike läbirääkimiste kulgu Optiva Panga juhtkond.

Vt. ka Optiva hoiuste maht püsib stabiilne

Hetkel kuum