• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Küündimatus äratab tähelepanu

  Esmamulje loob firmast eelkõige see osa, mis suhtleb ümbritseva keskkonnaga. Suhtluskanaleid on mitmesuguseid, suhtlusvahend on aga Eestis üks -- eesti keel.
  Levinud on müüt, et ka negatiivne tähelepanu on parem kui hoopis tähelepanuta jäämine. Arvan, et küündimatus äratab tähelepanu eelkõige küündimatusega ja usaldust ei teki ka toodete vastu, millest sellisel kombel teavitatakse.
  Kui massimeedias avaldatav hakkab juba lapsekingadest välja kasvama, siis kanal, mille kaudu firmad suhtlevad vahetult klientidega -- kataloogid, tootetutvustused, pisitrükised -- on küllaltki harimata maa.
  Suure osa sellisest kirjavarast moodustavad tõlked teistest keeltest. Aukartus originaalteksti suhtes on nii suur, et ei söandata kasutada isegi eestipärast sõnajärge, rektsioonist rääkimata. Soliidse kaubamaja esinduslikust bukletist pärit lausest Nii nagu Hiinas nii ka Taimaas on reegel... kumab selgesti läbi soomekeelne originaal, eesti keeles oleks korrektne: Nii Hiinas kui ka Taimaal...
  Suure osa firma imagost kujundab suhtluskultuur äripartnerite ja klientidega. Kuulutustes, kus otsitakse tööle sekretäre, assistente või müügiinimesi, nõutakse inglise, soome või vene keele oskust. Keegi ei maini aga eesti keelt. Toimetulekut emakeelega peetakse enesestmõistetavaks.
  Elu näitab, et iseasi on toimetulemine vastutusrikkama kirja või pöördumise koostamisega, ja siin võib ka kogenud suhtleja vajada kompetentset abi.
  Kuidas on aga lugu eesti keelega elektroonilistes allikates? Kas ka siin kehtivad üldtunnustatud õigekirjareeglid? Kurioosse näite tõi esile Eesti Ekspress (nr 42): Saadaval norrakaminate pooldajad.
  Igal juhul on elektroonilisel kandjal sama suur autoriteet kui paberkandjalgi. Kirjutatud sõna kujundab keeletunnet. Praegu on murranguline aeg. Kas võrgukeeleks Eestis saab eesti kirjakeel või saab selleks näiteks vaesestunud grammatika ja sõnavaraga «puu-inglise». Tahaks koputada igaühe südametunnistusele, kes võrgu kaudu avalikkuse ette astub -- kasutage õigekeelsuse allikaid.
  Office'i programmiga kaasaskäiv eesti keele õigekirjakontroll on hea abimees, aga ei paranda ära kaugeltki kõiki vigu. Usun, et aeg on küps ka selleks, et turule tuleksid firmad, kes jagavad tasulist keelenõuannet ja tekstide operatiivset toimetamist võrgu kaudu.
  Autor: Ene Vainik
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Keskerakond kaotas pealinnas ainuvõimu
Keskerakond valimised pealinnas küll võitis, kuid kaotas pikki aastaid kestnud ainuvõimu. Pealinna volikogu saab olema kirju.
Keskerakond valimised pealinnas küll võitis, kuid kaotas pikki aastaid kestnud ainuvõimu. Pealinna volikogu saab olema kirju.
Summa on kasvanud: Veli Kraavi vastased küsivad tagasi üüratut võlga
Täna kogunesid kohtusse Veli Kraavi pankrotiasja esimesele võlausaldajate koosolekule trobikond haldureid ja teised võlausaldajate esindajad, et Kraavi pankrot käima lükata. Kraavilt nõutav summa on kasvanud meeletu hüppega.
Täna kogunesid kohtusse Veli Kraavi pankrotiasja esimesele võlausaldajate koosolekule trobikond haldureid ja teised võlausaldajate esindajad, et Kraavi pankrot käima lükata. Kraavilt nõutav summa on kasvanud meeletu hüppega.