Tõnis Oja • 8 november 1999

Microsofti mõju dollarile lühiajaline

Dollari kurss nõrgenes eile esimeste kauplemistundidega viimase kahe kuu kõrgeimalt tasemelt korraks taas alla 15 krooni taseme, sest investorid kartsid, et negatiivne kohtuotsus Microsoftile kukutab aktsiate hindu Wall Streetil. Euroopas kukkus Microsofti aktsia 13 protsenti, enam-vähem samasugust langust oodati ka Ühendriikides.

Kuna valuutakursside liikumisel pole viimasel ajal tugevat trendi olnud, sai iga väiksemgi uudis ülevõimenduse. Nii juhtus ka eile, kui Jaapani valitsus teatas teise kvartali sisemajanduse kogtoodangu juurdekasvu alanemisest esialgselt 0,2 protsendilt 0,1ni. Dollari kurss kerkis uudise mõjul jeeni võrra 106,55 jeenini.

Vaevalt aga ükski neist uudistest on pikaajalise mõjuga. Olulisem on see, mida teeb järgmisel nädalal USA Föderaalreservi vabaturu komitee. Enamik analüütikuid usuvad, et keskpank ei tõsta intressimäärasid ka seekord. Kui aga intresse siiski tõstetakse, võib järgneda tugev aktsiate kukkumine börsil, mis mõjutab oluliselt ka Ühendriikide valuuta kurssi. Eile õhtul oli dollari kurss 15,0825 krooni.

Rootsi kroon tugevnes eile 1,809 kroonini, sest sealne keskpank tõstab tõenäoliselt sel nädalal baasintressi.

Hetkel kuum